Bibliotheek totaaloverzicht alle werkgroepen
Hier treft u het totaaloverzicht van alle ooit gepubliceerde documenten van de voormalige CIW. Let op de actualiteit van het document. De technieken en normen die in deze documenten worden genoemd waren actueel op het moment van publiceren. Een aantal CIW documenten heeft de status BBTinformatiedocument en staan genoemd in Regeling Omgevingsrecht. Deze mogen gebruikt worden bij het bepalen of een techniek kan gezien worden als Best Bestaande Techniek. Deze documenten zijn te vinden onder het kopje "Aangewezen als BBT".
Zoeken in de index
voorschriften en richtlijnen.
Het voorliggende rapport is ‘haasje over’ met het rapport van de Commissie Togtema tot stand gekomen.
In Nederland hebben zo’n 260.000 woningen te maken met grondwateroverlast en dit aantal neemt nog jaarlijks toe. De kosten voor het treffen van maatregelen, om de oorzaken van de overlast weg te nemen, worden voor geheel Nederland geschat op 1,2 á 2,5 miljard gulden. Het aantal woningen met grondwateronderlast, waarnaar in dit rapport zijdelings is gekeken, bedraagt minimaal 100.000, waarmee een schadebedrag van naar schatting 2 miljard gulden is gemoeid.
De grafische bedrijfstak omvat ca. 3.000 bedrijven (exclusief ca. 4.000 z.g. huisdrukkerijen), waarvan de helft met minder dan 10 werknemers.
Aanbeveling voor toepassing van het Stand-Still beginsel voor waterkwaliteit
In principe dienen alle Nederlandse zoete wateren te voldoen aan de normen behorende b i j de basiskwaliteit, aldus het IMP. In het IMP 80-84 werden eveneens globale i n d i k a t i e s gegeven voor de routinematige kontrole van de waterkwaliteit.
Door een CUWVO-werkgroep is nader geïnventariseerd in welke hoeveelheden deze stoffen in het milieu worden gebracht en welke mogelijkheden van sanering aanwezig zijn bij champignonbedrijven.
Als gevolg van vele aktiviteiten die in een ziekenhuis plaatsvinden en het grote aantal stoffen dat erbij wordt gebruikt, kan het ziekenhuisafvalwater belast worden met een groot scala van niet-zuurstofbindende stoffen zij het in relatief geringe hoeveelheden.
Aanbevelingen met betrekking tot de beperking van de lozingen van niet -zuurstof bindende en toxische stoffen met het afvalwater dat ontstaat bij fotografische processen.
Aanbevelingen met betrekking tot zuivering van percolatiewater van stortplaatsen voor voornamelijk huishoudelijke afvalstoffen.
Afvalwaterproblematiek houtreinigingsbedrijven, aanbevelingen met betrekking tot de lozingen van niet zuurstof bindende stoffen met het afvalwater van hout reinigingsbedrijven.
Oppervlaktewateren herbergen een verscheidenheid aanwaterorganismen. Sommige daarvan zijn gemakkelijk zichtbaar, zoals drijvende of boven water uitstekende planten, watervogels en kikkers.
Scenario's voor fosfaatverwijdering op awzi's.
Waterverontreinigingsproblematiek bij het stralen en conserveren van mobiele objekten.
Afvalwaterproblematiek van laboratoria: aanbevelingen met betrekking tot de sanering van de afvalwaterlozingen door laboratoria.
Waterverontreinigingsproblematiek bij het afspuiten van recreatievaartuigen.
Waterverontreinigingsproblematiek bij het stralen en conserveren bij scheepswerven voor beroepsvaart en grote jachten.
Programmes for the reduction of emissions from point sources to surface waters in various sectors of industry in the Netherlands.
Overstortingen uit rioolstelsels en regenwaterlozingen aanbevelingen voor het beleid en de vergunningverlening.
Afvalwaterproblematiek bij vatenwasserijen: Aanbevelingen met betrekking tot de sanering van lozingen afkomstig van vatenwasserijen en vatenreconditioneringsbedrijven.
Afvalwaterproblematiek van landbouwbedrijven.
In opdracht van de CUWVO is een inventarisatie uitgevoerd naar de metingen die waterkwaliteitsbeheerders in 1992 en 1993 hebben verricht naar de aanwezigheid van bestrijdingsmiddelen in oppervlaktewateren.
Recirculatie drainagewater van grondgebonden glastuinbouw bedrijven.
Toen besloten werd het ontwerp-lozingenbesluit WVO watersportinrichtingen (1994) niet van kracht te laten worden, is vanuit CIW/CUWVO aan de subwerkgroep watersportinrichtingen opdracht gegeven de aanbevelingen uit de concept-algemene maatregel van bestuur zo spoedig mogelijk om te zetten in CIW/CUWVO-aanbevelingen.
Het vaststellen welke mogelijkheden er zijn om de eventuele overcapaciteit op de riolering te benutten is een zaak die goed overleg vraagt tussen gemeente en waterkwaliteitsbeheerder.
Protocol opwaarts spuiten (laan)bomen.
Actieprogramma Diffuse Bronnen, Samen verder voor schoon water
Voortgangsrapportage 1999
Lozingen uit tijdelijke baggerspeciedepots; Aanbevelingen in het kader van de Wet verontreiniging oppervlaktewateren (rapport + erratum)
Het beoordelen van stoffen en preparaten voor de uitvoering van het emissiebeleid water.
Het voorliggende rapport is een herziening van het CIW-rapport ‘Handhaven is doen’ uit 1992. Vernieuwing was nodig in verband met ontwikkelingen op het terrein van wetgeving en beleid. Daarnaast is er meer behoefte ontstaan aan handhaving op het bestuur(srechte)lijke vlak.
Jaarprogramma 2001,CIW-VI subwerkgroep Diffuse Bronnen
Verwerking waterfractie gevaarlijke en niet-gevaarlijke afvalstoffen.
Onder de werkgroep CIW 4 zijn 5 rapporten verschenen over Riooloverstorten.
Evaluatie peilbesluiten/streefpeilplannen
Stand der Techniek Offshore Productiewater Olie- en Gaswinningsindustrie
Bestrijdingsmiddelenrapportage 2002; Het voorkomen van bestrijdingsmiddelen in het Nederlands oppervlaktewater in de jaren 1999 en 2000.
Format gebiedsgerichte rapportage; 22 rapportages op deelstroomgebiedsniveau.
De bedrijfstak tankautoreiniging wordt gekenmerkt door een grote diversiteit in bedrijven en een complexe verzameling stoffen die vrijkomen als gevolg van het reinigen van tankauto's. In de loop der jaren is, zowel door de bedrijven als door het bevoegd gezag, niet overal eenduidig omgegaan met de vele (nieuwe) stoffen in de bedrijfstak.
Gedifferentieerde normstelling voor nutriënten in oppervlaktewateren Methodiek voor het afleiden van gedifferentieerde normen voor fosfor en stikstof op stroomgebiedniveau.
Introductietraject ABM Stoffen en preparaten Evaluatierapport, tevens advies voor toekomstige CIW-introductietrajecten.
Introductietraject ABM Stoffen en preparaten; Evaluatierapport, tevens advies voor toekomstige CIW-introductietrajecten.
Landelijke rapportage waterbodemkwaliteit 1992
Milieunormen in perspectief; Een overzicht van normen en hun onderlinge relaties in het kader van integraal waterbeheer.
BREF Chlooralkaliproducerende industrie; Oplegnotitie
Warmtelozing in oppervlaktewater en uitwisseling met de atmosfeer; Een inventarisatie van rekenmethodieken en modellen.
Recirculeren van spoelwater; Gevolgen voor de microbiologische kwaliteit van consumptiegewassen.
Protocol verantwoordelijkheden zwemwaterrichtlijn.
Cooling Water StudyOptimalisation of discharges on river and lake systems.
Invloed van de koelwatertemperatuur op vermogen en rendement voor een STEG-, kolengestookte en Combi-eenheid.
BREF Pulp- en papierindustrie; Oplegnotitie
Integrale afweging lozingsvarianten bij bodemsaneringen; Informatieblad bij de CIW-handreiking “Vrijkomend grondwater bij bodemsaneringen”
De gemiddelde temperatuur van de Rijn bij Lobith is de afgelopen 100 jaar met 3,3 °C is toegenomen. Dit is voor 2/3 een gevolg van het toegenomen koelwatergebruik in Duitsland en voor 1/3 van de algehele temperatuurstijging ten gevolge van klimaatverandering.
Integraal beheer van de Nederlandse oppervlakte wateren vraagt om duidelijke afspraken met gebruikers ervan op het gebied van een evenwichtige en consequente aanpak in de vergunningverlening als het gaat om benodigde hoeveelheden en de toegestane omvang van (thermische) lozingen.
Effecten van koelwater op het zoute aquatische milieu.
Conclusie en aanbevelingen voor uitvoering Wvo vergunningverlening.
watersysteem centraal. Onder een watersysteem wordt verstaan het samenhangende geheel van grond- en oppervlaktewater, waterbodem en oever. Bij het integraal waterbeheer wordt het watersysteem zowel technisch als bestuurlijk in onderlinge samenhang met haar omgeving bekeken.