Met het aanbrengen van vetplantjes verbetert de biodiversiteit, wordt het regenwater opgenomen en geeft het een natuurlijk uitstraling.
Op zaterdag 13 mei zijn windmolens op zee bij Borssele en Egmond aan Zee voor vier uur stilgezet omdat massale vogeltrek boven de Noordzee was voorspeld.
Met de Staat van Ons Water rapporteert de minister van Infrastructuur en Waterstaat elk jaar in mei aan de Tweede Kamer over de voortgang van het waterbeleid in het afgelopen kalenderjaar.
Kwelders zijn een natuurlijke vorm van kustverdediging en dragen bij aan internationale natuurdoelstellingen. Net als andere kustecosystemen, worden kwelders bedreigd door een versnelde zeespiegelstijging.
De afgelopen winter heeft het in Nederland en omringende landen volop geregend. Veel van dit water is naar onze delta’s gestroomd waar het zoete water zich uiteindelijk met het zoute water van de Noordzee en de Waddenzee mengt. In het IJsselmeergebied liggen kansen om het water langer vast te houden.
Van begin mei tot en met augustus 2023 werkt Rijkswaterstaat op het strand aan de westkant van Ameland.
Vissen komen tijdens het zwemmen heel wat hindernissen tegen: van stuwen en gemalen tot sluizen en smalle rasters. De vislift biedt een oplossing.
Het strooizout zorgt er voor dat broedende visdieven en meeuwen in 2023 het terrein weer gaan gebruiken om hun kroost op te voeden.
Rijkswaterstaat heeft in de zomer van 2022 het beslis- en besturingssysteem van de stormvloedkering Ramspol bij Kampen vernieuwd. Om dit te testen wordt in mei 2023 de Ramspolkering in delen gesloten.
Op 1 mei is het zwemseizoen voor zwemmen in oppervlaktewater van start gegaan. In Nederland zijn er meer dan 700 locaties officieel aangewezen als veilige plekken om te zwemmen.