Applicaties alfabetisch
Hier vindt u een overzicht van de applicaties en modellen van Rijkswaterstaat die ook buiten Rijkswaterstaat gebruikt worden. De applicaties en modellen zijn alfabetisch geordend.
Zoeken in de index
Met de ABM kan de waterbezwaarlijkheid van stoffen worden vastgesteld.
Het Actueel Waterbericht biedt een online omgeving van de actuele stand van zaken rondom het waterbeheer in Nederland.
Aqualarm is een systeem waarmee de waterkwaliteit van de Rijn Lobith-Bimmen en de Maas in Eijsden wordt gemeten.
De Assemblagetool combineert (assembleert) beoordelingsresultaten, om tot een overall veiligheidsoordeel voor een traject te komen.
Baseline is er voor opslag, raadplegen, bewerken en presenteren van riviergegevens voor berekeningen met stromingsmodellen, zoals Maatgevende Hoogwaterstanden en de effecten van veranderingen in het winterbed.
Met de Basis Module (BM) Asfalt Golfklap kan men deterministisch de veiligheid van asfaltbekleding bepalen.
Met de Basis Module (BM) Gras Buitentalud kan men, voor het toetsspoor Erosie Gras Buitentalud (GEBU), deterministisch de veiligheid over grasbekleding bepalen.
Met de basis module (BM) Macrostabiliteit is het mogelijk om één berekening uit te voeren voor het toetsspoor binnenwaartse stabiliteit.
Het Deltamodel werd door Rijkswaterstaat toegepast voorafgaand aan het huidige Nationaal Water Model (2015). Met het Deltamodel kunnen beleidskeuzes voor de lange termijn waterstaatkundig onderbouwd worden.
DEMNAT (Dosis Effect Model NAtuur Terrestrisch) is een landsdekkend ecohydrologisch voorspellingsmodel ontworpen voor het voorspellen van de ecologische effecten van hydrologische ingrepen.
Met D-FlowSlide kan men de bijdrage van zettingsvloeiing aan de overstromingskans, volgens de voorschriften van het Beoordelings- en Ontwerpinstrumentarium (BOI), bepalen.
D-HYDRO Suite is een simulatiesoftwarepakket dat speciaal is gericht op kustgebieden, estuaria, rivieren en landelijk & stedelijk gebied.
D-Soilmodel kan men gebruiken voor het schematiseren van de ondergrond voor geotechnische faalmechanismen.
Met D-Satbility is het mogelijk om één berekening uit te voeren voor de toetssporen binnenwaartse- en buitenwaartse stabiliteit.
Voor een efficiënte uitvoering van de beoordeling zijn door Rijkswaterstaat, Deltares, waterschappen en marktpartijen, verschillende hulptools ontwikkeld.
Hydra-NL is een probabilistisch model dat de statistiek berekent van de hydraulische belastingen (waterstand, golfcondities, golfoverslag) voor de beoordeling van de primaire dijken en kunstwerken van Nederland.
Het is consistent met het Beoordeling en Ontwerp Instrumentarium.
KosWat (KOSten voor versterken WATerkeringen) is een instrument om, over dijkversterkingsprogramma’s en -projecten heen, een zelfde kostenbasis te geven aan alle geraamde maatregelen en oplossingen. Daarmee is het mogelijk om ook de kosten met elkaar te kunnen vergelijken.
De KRW-Verkenner is een analyse-instrument voor het doorrekenen van maatregelen die voor de Europese Kaderrichtlijn Water worden genomen.
Luchtsurveillance Informatie Systeem
Het Landelijk Informatiesysteem Water en Overstromingen (LIWO) bevat kaartlagen voor professionals van veiligheidsregio’s, waterschappen en Rijkwaterstaat, die nodig zijn voor de voorbereiding op overstromingen in Nederland.
MARS is een door Rijkswaterstaat ontwikkeld meet- en registratiesysteem voor zoute baggerwerken. De afkorting MARS staat voor ‘Monitoring And Registration System’ en wordt beheert door de Mars Support groep (MSG). De eindgebruikers van MARS zijn twee landelijke baggerprogramma’s (ZD A Baggeren & Bergingen, ZD A Kustlijnzorg) en de Port of Rotterdam.
MATROOS brengt voorspellingen van waterstanden, stroming en golven door het Watermanagementcentrum Nederland online in beeld.
Met de MHWp (Maatgevend Hoogwaterprocessor) kan de benodigde kruinhoogte van keringen in de Rijn-Maasmonding onder uiteenlopende omstandigheden berekend worden.
MorphAn is een applicatie voor de Morfologische Analyse van de kust op basis van profielen en rastermetingen.
Het Nationaal Water Model is een computermodel dat inzicht geeft in waterveiligheid, zoetwaterverdeling en waterkwaliteit in Nederland. Nu en in de toekomst.
Het Nederlands Hydrologisch Instrumentarium (NHI) is het geïntegreerd landsdekkende grond- en oppervlaktewater model van Nederland.
Met Premo kunnen metingen van waterdiepte gecorrigeerd worden voor getij, om de werkelijke bodemligging in kaart te brengen.
Protide berekent tijpoorten voor het bevaren van toegangsgeulen van zeehavens.
De Risicotoolbox legt vast in welke mate de risico's veranderen als baggerspecie wordt toegepast die voldoet aan de gebiedsspecifieke eisen in plaats van aan de normen uit het generieke toetsingskader.
Riskeer is een doorontwikkeling van de applicatie Ringtoets. Hiermee kan men primaire waterkeringen, volgens het Beoordelings- en Ontwerpinstrumentarium (BOI), beoordelen. Het ondersteunt ook het ontwerpproces van dijken.
Met de systemen van RWsOS produceert Rijkswaterstaat verwachtingen van waterstanden, debiet, golven en stroming van Zwitserland tot IJsland.
SAW@ is zowel de naam voor de samenwerking tussen waterschappen en Rijkswaterstaat, als voor de applicatie voor vergunningverlening en handhaving voor water.
Met de Schade- en Slachtoffer Module 2017 (SSM-2017) kan men schade en slachtoffers bij overstromingen berekenen. Dit gebeurd volgens een landelijke standaardmethode.
Met SEDIAS kunnen de meeste berekeningen die in de Handreiking beoordelen waterbodems worden voorgeschreven worden uitgevoerd.
Het model Sedisoil berekent de levenslanggemiddelde, dagelijkse blootstelling (dosis) van de mens aan een verontreinigde waterbodem. In het model wordt geen rekening gehouden met acute (toxische) effecten op de mens.
SIMPAR is een deeltjesmodel waarmee de verspreiding van (opgeloste) stoffen in water kan worden gesimuleerd.
SLIB3D is een verspreidingmodel voor transport- en sedimentatie- en erosiegedrag van fijnkorrelig cohesief particulair materiaal: slib.
SOBEK is een modellenpakket voor het voorspellen van overstromingen, het optimaliseren van afvoersystemen, irrigatiesystemen, riviermorfologie, zoutintrusie en oppervlaktewaterkwaliteit.
Met Steentoets kan men de veiligheidsbeoordeling van dijkbekledingen met gezette steen uitvoeren.
TRIWAQ is het waterbewegingmodel waarmee waterloopkundige processen in meren, rivieren, zeeën en estuaria in drie dimensies kunnen worden gesimuleerd.
Met Wanda-Locks kan worden berekend hoeveel zout er via een schut(sluis)complex het zoete watersysteem in komt en wat de invloed van zoutlekbeperkende maatregelen op deze hoeveelheid zout, het zoutlek, is
WAQUA is het waterbewegingmodel waarmee waterloopkundige processen in meren, rivieren, zeeën en estuaria in twee dimensies kunnen worden gesimuleerd.
Deze tool behorende bij de Waterbodemimmissietoets stelt de gebruiker in staat om de Waterbodemimmissietoets uit te voeren zoals opgenomen in paragraaf 4.2 van het Handboek Immissietoets.
Waterinfo stelt de watergegevens van Rijkswaterstaat beschikbaar en bevat actuele, verwachte en historische watergegevens.
De Waterstandsverlopentool levert voor alle primaire waterkeringen, tijdens het passeren van een storm of hoogwatergolf, de tijdsafhankelijke waterstand aan.
De relaties tussen waterbeheer, landbouw en natuur in kaart.
Een groot aantal partijen werkt hard aan verbetering of vernieuwing van de methodieken die hiervoor worden ingezet. Dat gebeurt onder de titel 'Waterwijzer'.