Nieuwsbrief BOI september 2020
Bijstelling van de BOI programmering voor 2021
In het programmaplan van het BOI staat dat de programmering jaarlijks kan worden bijgesteld. Op dit manier kan jaarlijks worden bekeken of de beoogde inspanningen voor het komende jaar nog steeds optimaal bijdragen aan het programmadoel, of dat ontwikkelingen binnen of buiten het programma vragen om bijstellingen of aanpassingen. Eind juni is voor de eerste keer na het vaststellen van het programmaplan BOI gestart met het traject dat moet leiden tot een bijgestelde programmering.
Factsheets
De beoordeling van de primaire waterkeringen is in volle gang. De beheerders en hun adviseurs staan voor een flinke opgave om de beoordelingen van voldoende kwaliteit voor de deadline 1 januari 2023 te realiseren. In de door de UvW en DGWB uitgevoerde tussenevaluatie LBO1 van juli 2019 zijn diverse voorstellen gedaan om de beheerders te helpen de ambitie en planning waar te maken. DGWB heeft in dit kader in het afgelopen jaar samen met de UvW, de ILT, het HWBP en beheerders gewerkt aan vijf factsheets. Deze door DGWB aangeboden, procesmatige factsheets bevatten nadere toelichting op en/of uitwerking van de Regeling Veiligheid Primaire Waterkeringen 2017 en hebben als doel de inspanningen te verkleinen en het beoordelingsproces te versnellen. Het is van belang dat beheerders de beschikbare capaciteit en middelen zo effectief en efficiënt mogelijk inzetten en focussen op de aspecten met de grootste bijdrage aan de overstromingskans. De factsheets bevatten geen inhoudelijke wijzigingen op de regeling.
DOT handreiking
De handreiking DOT is een procesdocument voor het opstellen van het Deskundig Oordeel in de Toets op Maat (DOT). De DOT methode sluit goed aan bij het verhaal van de kering, welke een centrale rol speelt in de opzet van het BOI. De handreiking is met de hulp van een brede groep tot stand gekomen en heeft als doel om nog meer waterkeringbeheerders bekend te maken met de DOT-methode en om deze als hulpmiddel aan te bieden voor beheerders die gebruik wil maken van een DOT bij de beoordeling van een waterkering. Het betreft een groene versie die in de komende tijd verrijkt zal worden met nieuwe praktijkervaringen.
Marktbenadering
Al sinds 2019 is er de ambitie om een nieuwe marktbenadering in te gaan zetten. De bedoeling is om de ruimte die er is tussen de specialistische contracten enerzijds en de inzet van reguliere ingenieursdiensten te kunnen benutten. Wij spreken van de Expertpool, waarbij we de experts die er binnen de markt (ingenieursbureaus en ZZP’ers) zijn in de Expertpool verenigen, om vervolgens uit deze Expertpool opdrachten te gunnen om de specifieke doorontwikkeling van instrumenten via wisselende groepjes met experts op te pakken.
Inmiddels is de eerste fase van start gegaan voor het aanmelden van experts. Deze fase duurt tot 1 september 2020. Daarna komt de volgende fase en kunnen we opdrachten gunnen aan groepjes experts. Concrete voorbeelden van vervolgopdrachten binnen het programma BOI waar wij aan denken is het schrijven van (delen van) Technische Leidraden, of het schrijven van plannen van aanpak voor de ontwikkeling van instrumenten.
De wens is dat we met deze nieuwe wijze van het benaderen van de markt een snellere route hebben om met de juiste experts in de markt te kunnen samenwerken aan het doorontwikkelen van het instrumentarium. En tevens kunnen we met deze vorm ook het operationaliseren van kennis die bij Deltares is ontwikkeld, met behulp van de expertise die juist bij de IB’s aanwezig is over het toepassen van instrumenten combineren.
Beheer en onderhoud BOI instrumentarium
In het kader van Beheer en Onderhoud van de WBI-2017, is per 9 juli 2020 een aantal verbeteringen doorgevoerd. Het betreft verbeteringen in twee applicaties; MorphAn en D-FlowSlide. De nieuwe software is beschikbaar op de web-data omgeving (Stack) van WBI-2017.
Daarnaast geven we hier een duiding aan de verschillende versies van Steentoets die beschikbaar zijn voor de beoordeling en het ontwerp.
Na het beschikbaar komen van deze updates is 1200ste aanvraag van de WBI2017 software bij het BOI team binnen gekomen: een mijlpaal!
Voor het programma steentoets zijn een aantal ontwikkelingen van de afgelopen tijd nader geduid.
Landelijke Beoordelingsdag 2020
De jaarlijkse Landelijke Beoordelingsdag valt dit jaar op 5 november 2020 en zal dit jaar als webinar plaatsvinden. Het thema voor de dag is: Deel Smart – Werk samen aan de toekomst.
Op deze landelijke Beoordelingsdag bespreken we hoe we elkaar kunnen helpen in deze laatste fase richting tijdige oplevering en hoe we elkaar daarin kunnen inspireren op een slimme manier. Er is een interessant en kort programma samengesteld met voldoende interactie mogelijkheden met de deelnemers thuis.
Binnenkort volgt de officiële uitnodiging met daarin alle details omtrent het programma.
Voortgang beoordeling in de LBO-1
De 4e Voortgangsrapportage van de LBO-1 (vastgesteld op 20 mei 2020) laat zien dat ondanks de nodige inspanningen van beheerders de planning nog steeds onder druk staat.
Invoering Omgevingswet
Vanaf 1-1-2022 gaat de Omgevingswet in werking waarin ook de Waterwet is opgenomen. Dit zal uiteindelijk ook effect hebben op het beoordelen. Echter, voor de lopende beoordelingsronde geldt dat deze gewoon kan worden afgemaakt.
In de Omgevingswet gelden andere termen. De oplegger (pdf, 427 kB) (Oplegger WBI 2017 onder de Omgevingswet - 2020) is een hulpmiddel om het wettelijk beoordelingsinstrumentarium (WBI2017) te kunnen lezen onder de (terminologie van de) Omgevingswet. Hoewel de ingang van de Omgevingswet is uitgesteld tot 1-1-2022 zijn de teksten van de Omgevingswet al wel beschikbaar en in de Invoeringsregeling wordt naar deze tekst verwezen.
In de loop van 2021 zal meer aandacht aan de Omgevingswet worden gegeven en wat dit betekent voor de beoordelingen en ontwerpen.