Bewezen Sterkte

In opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is een methode ontwikkeld voor het verkleinen van de faalkans van een kering door het in rekening brengen van een overleefde belastingsituatie. De toepassing van deze zogenaamde ‘Bewezen Sterkte’ beperkt zich op dit moment tot de beoordeling van de stabiliteit binnenwaarts. De opgestelde methode is geschikt voor de Toets-op-Maat bij het beoordelen van primaire waterkeringen.

De methodiek is beschreven in de Handreiking Faalkansanalyse en Faalkans Updating. Naast genoemde Handreiking is een Handreiking Faalkansanalyse Macrostabiliteit samengesteld. Om de toepassing van de methodiek te faciliteren is software ontwikkeld. Nadere informatie over de methode is beschreven in diverse (achtergrond-) rapporten. De samenhang van de verschillende documenten is beschreven in het oplegmemo van het Directoraat-Generaal Water en Bodem (DGWB).

Handreikingen

Software

  • CoverageReport GeoMacroStability
  • CoverageReport Probabilistic toolkit

(Achtergrond-) Rapporten

De methode is al enkele keren toegepast, bij de HWBP projecten “Markermeerdijken” en “Krachtige IJsseldijken Krimpenerwaard (KIJK)”.

Voor vragen kan de Helpdesk Water worden geconsulteerd, gebruik hiervoor de button Stel een vraag, bovenin de gele balk.

Ook voor het verkrijgen van de ontwikkelde software dient contact te worden opgenomen met de Helpdesk Water.