Nieuwsbrief Beheer en Onderhoud Kust nr. 2 - augustus 2020

Hoeveel zand kunnen we winnen uit de Noordzee?
De hoeveelheid zand in de zee in kaart brengen en dan ook nog duidelijk maken welk zand waar ligt – want het ene korreltje is het andere niet. Dat klinkt als onbegonnen werk. Toch is het de informatie die je in het Delfstoffeninformatiesysteem (DIS) vindt. Hoe brengen ze dat in kaart? En waarom eigenlijk? Adviseur zandwinning Ad Stolk, adviseur kustlijnzorg Suzan van Lieshout en adviseur hoogwaterveiligheid Rena Hoogland leggen het uit.
Monitoren voor een efficiëntere werkwijze
Evelien Brand is adviseur datamanagement bij WVL. Ze bekijkt de manier waarop we data inwinnen, hoe we die verwerken en welke data er écht nodig is. Kortgezegd monitort ze of we op een logische manier werken. Waarom is dit zo belangrijk voor het programma Beheer en Onderhoud Kust?
Veilig bouwen op het strand
Het programma Beheer en Onderhoud Kust voorziet collega’s van de laatste inzichten op het gebied van kustonwikkeling. Deze inzichten krijgen ook een plekje in het Uitvoeringskader vergunningverlening kust. Het uitvoeringskader wordt momenteel geactualiseerd. De kust is niet overal hetzelfde, toch hanteert Rijkswaterstaat op alle plekken eenzelfde beheerbeleid. Dit beleid wordt in het nieuwe kader onderbouwd. Naar verwachting ligt het geactualiseerde kader eind 2020 klaar. Anita Paap vertelt hoe het kader binnen het onderzoeksprogramma past.
Uitnodiging Natuurlijk Veilig informatiedag-Duinen
Op woensdag 16 september organiseert Natuurlijk Veilig de jaarlijkse informatiedag, een combinatie van de jaarlijkse STOWA workshop dynamisch kustbeheer en een update van het programma ‘Natuurlijk Veilig’. Omdat beide bijeenkomsten voor het thema ‘duinen’ een duidelijke overlap hebben, hebben we besloten de handen ineen te slaan. Door de uitbreiding van het deelnemers palet, hopen we nog meer kennis, ervaring en ideeën te delen. Je bent van harte welkom!
Beheerbibliotheken: alle kustkennis samengevat
Het kennisprogramma Beheer en Onderhoud van de Nederlandse Kust (B&O Kust) beantwoordt onderzoeksvragen over zandsuppleties en vergroot de kennis van het kustsysteem. In de loop der jaren zijn er veel studies afgerond en is er een hoop kennis over het kustsysteem ontwikkeld. Om die informatie overzichtelijk te houden, startte Deltares in 2012 met het opzetten van beheerbibliotheken: een overzicht van al onze kennis van de Nederlandse kust.