Nieuwsbrief BOI april 2021

1. BOI Algemeen
In deze eerste nieuwsbrief van 2021 kunnen we terugkijken op een spannend eerste jaar van het BOI programma. Het opstarten van het programma nadat het programmaplan begin 2020 werd goedgekeurd kwam gelukkig snel op gang. Kort daarna gooide Corona roet in het eten doordat de vele bijeenkomsten en overleggen online moesten gaan plaatsvinden. Gelukkig hebben we gemerkt dat ondanks de beperkingen, de overlegstructuur van gebruikersgroepen, begeleidingsgroep en vele bilaterale contacten is gaan werken.
In het BOI programma zijn we gewend te werken met de Helpdesk Water als publicatieplatform voor nieuws, maar ook voor onderdelen van het BOI. Eerder is al bekend gemaakt dat de Helpdesk Water over zal gaan op IPLO. Deze site is inmiddels live. In de nieuwsbrief is daar meer over te lezen.
Twee mooie momenten in 2020 waren de succesvolle “Landelijke Beoordelingsdag” in november, en het positieve advies op het Jaarplan 2021 in het DKI begin 2021. Dat laatste was een intensief proces waarin het programma is bijgesteld, in goed overleg met de omgeving via de begeleidingsgroep.
Het jaar 2021 is een spannend jaar, waarin het grootste deel van de producten die we in 2023 ter beschikking willen gaan stellen, in grote mate in de steigers moeten staan. Nu met het Jaarplan 2021 de bouwstenen en bijbehorende budgetten zijn bijgesteld, kunnen we in volle vaart vooruit richting de gewenste verbeteringen van het Beoordelings- en Ontwerp instrumentarium!!
Alex Roos - Programmamanager
a. CIO Oordeel
Vanaf december 2020 wordt door de CIO (Chief Information Officer) office van het Ministerie IenW een zogenaamd “light” oordeel voor het BOI voorbereid. Omdat binnen het BOI programma ook aan (door)ontwikkeling van software tools gewerkt wordt, wordt vanuit dit specifieke onderdeel van het ministerie geadviseerd over de uitvoering van het programma.
In 2019 is ook advies gegeven, toen nog op basis van het programmaplan. Inmiddels is het programma in uitvoering, en wordt een advies voorbereid over eventuele aanvullende maatregelen die nodig zijn om het programma succesvoller en toekomstbestendiger uit te voeren. Op basis van besturing van plannen, verslagen en documenten, en op basis van interviews van een aantal leden van de begeleidingsgroep, zal het CIO in april komen tot een advies. De aanbevelingen zullen dan door het programma worden meegenomen in de uitvoering van het programma BOI.
b. Meting doelbereik
Door het BOI programma wordt jaarlijks gemeten wat de actuele stand van zaken is voor het uitvoeren van de doelen en subdoelen van het programma. Vorig jaar (2020) is bij de start van het programma een eerste meting uitgevoerd die als referentie (of nul-meting) zal fungeren voor de komende metingen. De verwachting is dat de jaarlijkse metingen een trend laten zien in de ontwikkelingen van het programma. Op basis van de trends kan het programma bijgestuurd worden zodat de doelstellingen (doelen en subdoelen) zo goed mogelijk behaald kunnen worden. De subdoelen van het BOI programma zijn:
Subdoel 1. Beter gebruik van instrumentarium
Subdoel 2. Toekomstbestendiger instrumentarium
Subdoel 3. Doelgerichter afstemming en meer draagvlak
Subdoel 4. Verhaal van de kering staat meer centraal
Subdoel 5. Scherpere bepaling overstromingskans
De meting wordt door een onderzoeksbureau uitgevoerd en input wordt deels via een enquête onder de belangrijkste stakeholders en deels door middel van interviews verzameld. Het grootste gedeelte van het vergaren van de input voor meting is inmiddels afgerond en wanneer de resultaten van de meting bekend zijn zullen die ook zo snel mogelijk gedeeld worden met de omgeving.
c. Voorjaarsrelease
Vanuit het BOI wordt een voorjaarsrelease 2021 voorbereid. In de release zullen een aantal onderdelen van BOI worden bijgewerkt. Afgesproken is dat de updates aan het instrument de eenvoudige en gedetailleerde beoordeling niet zullen beïnvloeden. De onderdelen die nu bijgewerkt worden zullen dus met name zorgen voor meer duidelijkheid, een groter gebruikersgemak of het verhelpen van bugs in de software. Er is in het afgelopen jaar al flink gewerkt aan deze onderdelen en deze verbeteringen kunnen de gebruiker van pas komen in de laatste fase van de lopende beoordeling of in het ontwerpproces. De release zal uiterlijk 28 mei 2021 plaatsvinden en kenbaar worden gemaakt met en bericht via het nieuwsbrief kanaal. Het gaat om de volgende onderdelen:
- Schematiseringshandleiding Macrostabiliteit
- Schematiseringshandleiding Gras
- Schematiseringshandleiding Steen
- Schematiseringshandleiding Piping
- Schematiseringshandleiding HTKWp
- Schematiseringshandleiding BSKWp
- Schematiseringshandleiding PIKWp
- Schematiseringshandleiding STKWp
- Handreiking NWO’s
- Riskeer 21.1.1
- Hydra-Ring versie 20.1.3
- Probabilistische Bibliotheek versie 20.1.1
- Hydraulische Belastingen Vecht- en IJsseldelta en documentatie
- Hydraulische Belastingen Divers
- Hydra-NL
- D-Stability versie 2021.01
- Basis Module Gras
- Steentoets 20.1.1
d. Hoofdlijnen MR bekend Poster
Binnen het BOI programma wordt gewerkt aan de doorontwikkeling van de Regeling Veiligheid primaire waterkeringen 2023, inclusief Bijlagen (MR) (pdf, 583 kB). De doorontwikkeling van de MR is gewenst om de geleerde lessen uit de LBO-1 te benutten en de BOI programmadoelen “scherpere bepaling overstromingskans” en “kering meer centraal” te bereiken.
In de figuur zijn de vier fasen weergegeven van het ontwikkelingsproces, waarbij steeds gedetailleerder keuzes worden gemaakt en uitgewerkt. De belangrijkste keuzes zijn inmiddels gemaakt:
- Overstromingskans wordt realistischer door het faalproces te beschouwen in plaats van losse mechanismen en definities rondom initieel falen. Hiervoor wordt het faalpaden methode gebruikt.
- (Nieuwe) kennis en ervaring worden beter benut door deze te implementeren in het Basis instrumentarium en door maatwerk een gelijkwaardige optie in de beoordelingsproces te beschouwen.
De omgeving, opdrachtgevers en gebruikers, van de Beoordelingsinstrumentarium is betrokken bij ontwikkeling.
2. Sprint DikErnel
In het dijkerosie dossier is in december 2020 een eerste aanvang gemaakt t.b.v. de ontwikkeling van de Basismodule Dijkerosie voor BOI. In de basismodule moeten uiteindelijk alle berekeningsmethoden voor de verschillende materialen van bekledingen (asfalt, steen en gras) en een model voor doorgaande erosie landen. Begonnen wordt met het rekenhart DikeKErnel. In de ontwikkeling van de DikeKErnel wordt volgens de agile methodiek in sprints gewerkt.
Om hiermee aan de gang te gaan is er allereerst een software-ontwikkelomgeving opgebouwd. Daarnaast is er in de 1e sprint een eerste berekening van natuurlijke steen geprogrammeerd. Inmiddels zijn een 2e en een 3e sprint in gang waarbij het steenalgoritme verder is uitgebreid en begonnen is met de implementatie van de functionaliteit van BM Gras Buitentalud.
Momenteel voert DikeKErnel nog een deterministische berekening uit voor 1 stormverloop. Het is de bedoeling om in vervolgstappen toe te werken naar probabilistisch rekenen. Ook wordt gekeken naar het gebruik van nieuwe, meer volwaardige tijdsafhankelijke belastingen die moet komen in plaats van de verouderde Q-variant. Deze stappen worden waarschijnlijk pas na de looptijd van het huidige programma periode 2020-2023 afgerond. De verwachting is wel voor 2023 een aantal elementen van de kernel te hebben verwerkt zoals enkele materialen en het tijdafshankelijke rekenen, andere elementen zullen pas later verwerkt worden.
DikeKErnel moet bij haar ontwikkeling voldoen aan alle Rijksstandaarden op het gebied van software. Deze zijn vastgelegd in de zgn. PSA (Programma Start Architectuur) dat hiervoor is opgesteld. Het is een intensief proces geweest om het Functioneel en Technisch Ontwerp van de DikEKernel hierop aan te laten sluiten. Met DikeKErnel kunnen we daarom met een gerust hart de toekomst in.
3. Start gebruikersgroep Riskeer
Het dossier Riskeer van het BOI heeft in navolging van vele andere dossiers een gebruikersgroep opgestart. Riskeer is een belangrijk dossier binnen het BOI omdat in het platform zowel de uitwerking van de procedurele afspraken als de inhoudelijke uitwerkingen van andere dossiers samen komen. De input van de gebruiker bij het de doorontwikkeling van Riskeer is zeer waardevol. Onder leiding van dossierhouder Robert Slomp heeft een eerste bijeenkomst plaats gevonden op 05-03-2021 waarin onder andere de voorgenomen wijzigingen in de voorjaarsrelease zijn doorgenomen middels een demo.
4. Piping
Aankomende release Probabilistisch piping in Riskeer
Voor het toetsspoor Piping (STPH) ondersteunt Riskeer 21.1.1 nu zowel de mogelijkheid van semi-probabilistische (bestaande functionaliteit) als probabilistische berekeningen (nieuwe functionaliteit). Deze typen van berekeningen worden met verschillende symbolen gemarkeerd.
De GAT test wordt nu uitgevoerd en als die goed is komt er binnenkort een release van deze functionaliteit.
Voor meer informatie over de meest recente ontwikkelingen binnen het Piping dossier, klik op de onderstaande link.
5. Aanpassing Draaiboek
Op 20 januari 2021 is door de Stuurgroep Water onder voorzitterschap van onze minister de nieuwe versie van het Draaiboek voor de lopende Beoordeling Primaire Waterkeringen (LBO-1) vastgesteld. Aanleiding voor actualisatie was de in 2019 uitgevoerde tussenevaluatie met als doel om na te gaan of aanpassingen aan het beoordelingsproces en bijstelling van het Draaiboek nodig zijn om de ambitie van LBO-1 te realiseren. Het algemene beeld uit de tussenevaluatie was dat de beoordeling goed op gang is gekomen. Er wordt veel ervaring opgedaan en goed samengewerkt. Kennis wordt tussen de waterkeringbeheerders onderling, met name ook via het Kennis en Kunde Platform (KKP) gedeeld. De WBI-software is verbeterd en wordt breed toegepast. De verbeterpunten voor het Draaiboek zijn vooral bedoeld om goed uitvoering te kunnen geven aan de vastgelegde procesafspraken en de opvolging daarvan te bewaken.
De belangrijkste wijzigingen en aanvullingen in het Draaiboek betreffen dan ook een volledigere beschrijving van de voortgangsbewaking en het besluitvormingsproces, afspraken over de te volgen communicatielijn rondom de resultaten, een actuele beschrijving van de beschikbare ondersteuning bij de uitvoering van de beoordeling en de verschillende wijzen waarop kennis en ervaring worden uitgewisseld. De wijzigingen in het draaiboek zijn in de sector besproken en via de WWK en CWK uiteindelijk in de Stuurgroep Water vastgesteld. De nieuwe versie van het draaiboek is per direct van kracht en is te downloaden op de Helpdesk Water.
Draaiboek Eerste Beoordeling Primaire Keringen Overstromingskans - Helpdesk water
6. Assemblage langsconstructies in dijklichamen
Bij het bepalen van de faalkansruimte GEKB en HTKW middels de faalkansbegroting wordt er vanuit gegaan dat er altijd één van deze twee mechanismen dominant is. Mochten deze twee mechanismen voorkomen in hetzelfde vak, dan houdt Riskeer daar bij de assemblage van het veiligheidsoordeel geen rekening mee. In de meeste gevallen wordt dat voorkomen door de keuze van de vakindeling, waardoor deze mechanismen niet tegelijk in hetzelfde vak een rol spelen. In het geval van bijvoorbeeld een langsconstructie kan het voorkomen dat dit niet het geval is. Riskeer combineert in dat geval de kansen voor beide mechanismen binnen het betreffende vak. Gebruikers worden geadviseerd daar alert op te zijn en in de assemblage een passende keuze te maken voor de manier waarop deze mechanismen worden meegenomen. Zo kan er in voorkomende gevallen voor worden gekozen om slechts het dominante mechanisme in de assemblage in rekening te brengen.
7. Regionale kennisuitwisseling piping met beheerders en adviseurs
In het kader van het RWS Kennis voor Keringen programma zijn in de periode 2018 – 2019 een tiental aspecten van het pipingproces onderzocht. De resultaten kunnen leiden tot zowel een significante vermindering als een toename van de pipingopgave. Omdat niet alle bevindingen onomstotelijk zijn aangetoond wordt een deel van het onderzoek voortgezet. De implementatie van de bevindingen is complex, omdat de resultaten verschillen in de mate van rijpheid en zowel positief als negatief kunnen zijn. Daarbij is de grootte van de effecten afhankelijk van lokale kenmerken en dus regionaal verschillend. Belangrijke wensen bij de implementatie zijn enerzijds de resultaten snel beschikbaar te stellen en anderzijds een instabiel instrumentarium te voorkomen. Zodoende is besloten de ontwikkelde kennis integraal beschikbaar te stellen, met een perspectief voor de toepassing daarvan. Beheerders kunnen dan zelf bepalen in hoeverre de (positieve en negatieve) effecten van toepassing zijn voor een beschouwde kering, en op welke wijze de kennis wordt gebruikt bij zowel de beoordeling van de keringen als het ontwerp van een dijkversterking.
Deze periode lichten we de ontwikkelde kennis in een serie regionale besprekingen met keringbeheerders en adviseurs nader toe. Hierbij wordt tevens ingegaan op de kennisvragen van de beheerders en de eventueel door hun uitgevoerde onderzoeken. Het resulterende overzicht van verzamelde kennisvragen en ontwikkelde inzichten wordt plenair gepresenteerd, en dient bij de agendering van pipingonderzoek. Nadere info over de ontwikkelde kennis, de “tournee” en de kennisagenda kan worden verkregen bij Henk van Hemert (henk.van.hemert@rws.nl).
8. Kennis en innovatie café: naar een scherpere overstromingskans.
De rode draden voor dijkerosie, piping en stabiliteit op een rij in het Kennis en innovatie café. In "Het kennis en innovatie café" ontmoeten ontwikkelaars en toepassers van nieuwe kennis elkaar en ontstaat een gesprek aan de hand van een actueel thema. In dit eerste café presenteren Rijkswaterstaat (WVL), de programmadirectie van het Hoogwaterbeschermingsprogramma, en Deltares de rode draden voor piping, macrostabiliteit en dijkerosie. Faalpaden zijn gebruikt om de kennisagenda’s van de organisaties af te stemmen. Vervolgens kan je je bij verschillende groepen aansluiten om contacten te leggen en door te praten over wat voor jou relevant is.
Datum en tijd: 29 april 15:15-17:00 uur (online)
Meld je aan op:
