Op 1 mei is het zwemseizoen voor zwemmen in oppervlaktewater van start gegaan. In Nederland zijn er meer dan 700 locaties officieel aangewezen als veilige plekken om te zwemmen.
Waterveiligheid, leefbaarheid en bereikbaarheid zijn een aantal van de onderwerpen waar het vastgestelde Uitvoeringsprogramma Waddengebied 2021-2026 op gaat focussen.
Peter Glas zwaait aan het einde van het jaar af als regeringscommissaris voor het Deltaprogramma. Glas heeft de pensioengerechtigde leeftijd bereikt en zal per 1 december zijn werkzaamheden overdragen aan een nieuw te benoemen deltacommissaris.
Om voorbereid te zijn op een mogelijk watertekort in de zomer van 2023 heeft Rijkswaterstaat besloten om een verhoogd waterpeil aan te houden in het IJsselmeer en Markermeer.
Steeds vaker zwemmen mensen buiten op allerlei plekken, zeker op zomerse dagen. Niet alleen op de aangewezen zwemlocaties, maar ook daarbuiten. Soms geeft dat niet, maar soms is het gevaarlijk en ongewenst. Om dat in goede banen te leiden is de ‘Wegwijzer wildzwemmen’ ontwikkeld.
Al langere tijd werkt waterschap Limburg in het programma Schone MaasWaterKeten (SMWK) samen met andere waterschappen, Rijkswaterstaat en drinkwaterbedrijven voor een betere waterkwaliteit van de Maas.
1.500 dijken, 400 sluizen en gemalen, 90 projecten: in Nederland werken 8.000 dijkwerkers aan onze waterveiligheid.
Na de overstromingen in de zomer van 2021 startten Nederland, België en Duitsland onderzoeken om het riviergebied van de Maas beter in kaart te brengen.
De eerste resultaten van de nieuwe methode om medicijnresten en fosfaat uit rioolwater te halen zijn veelbelovend. Dit pilot-onderzoek, heeft als doel een betaalbare en duurzame oplossing te vinden voor het verwijderen van microverontreinigingen uit gezuiverd afvalwater.
Begin 2023 is het i-report Stedelijke Waterkwaliteit, Klimaat en Adaptatie van Nationaal Kennis- en Innovatieprogramma Water en Klimaat (NKWK) gelanceerd. Dit is een interactieve handleiding van het achtergrondrapport van december 2022.