Waterschap Hollandse Delta laat de gevolgen van klimaatverandering voor ruimtelijke ontwikkelingen in het Rijnmond-Drechtstedengebied onderzoeken. Door de klimaatverandering krijgen we ook in Nederland te maken met een stijgende zeespiegel en hogere waterstanden in de rivieren.
Op 28 mei 1932 werd het laatste gat in de Afsluitdijk gedicht. Nu, bijna 90 jaar later, maken we weer een gat. Met de aanleg van een zogeheten coupure door de Afsluitdijk gaan de werkzaamheden voor de aanleg van de Vismigratierivier bij Kornwerderzand deze week officieel van start.
Op maandag 25 en dinsdag 26 januari organiseert Nederland de online Climate Adaptation Summit 2021. Samen met tientallen wereldleiders en betrokken organisaties wil Nederland stappen zetten om onze wereld beter voor te bereiden op de gevolgen van klimaatverandering. Extra aandacht is er deze top voor Afrika.
Wil je voor een specifieke locatie weten of er wateroverlast door neerslag of overstromingen kan optreden? Mijn WaterRisicoProfiel kan je daar inzicht in geven. Met deze nieuwe tool zie je in één oogopslag welke dieptes kunnen optreden als gevolg van regenbuien en overstromingen uit het regionale en hoofdwatersysteem.
Voor de kust van Delfzijl zijn kwelders aangelegd met zand en slib uit de lokale omgeving. Een deel van de kwelder is ingericht als testlocatie om kennis over kwelderontwikkeling te vergroten.
Het internationale Rijndal is een belangrijke pleisterplaats voor overwinterende watervogels. De afgelopen jaren hebben veel soorten geprofiteerd van de verbeterde waterkwaliteit en natuurontwikkeling.
Op 15 januari heeft de minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen een brief aan de Tweede Kamer gestuurd. Daarin maakt zij bekend dat het RIVM een nieuwe gezondheidsgrenswaarde gaat gebruiken voor PFAS.
Komend jaar start waterschap Hollandse Delta een proef om de sterkte van dijken met een zandondergrond die dichtbij zee liggen te testen. Er zijn aanwijzingen dat dijken met zogeheten getijdenzand in de dijkvoet sterker zijn dan dijken met rivierzand.
De wereldwijde COVID-19-pandemie is op dit moment een groot probleem voor de menselijke gezondheid. De verspreiding van het virus moet worden beperkt om verdere infecties en sterfgevallen te voorkomen.
Het waterschap werkt aan een goede waterkwaliteit. Een goede waterkwaliteit is belangrijk zodat we allemaal het water in de natuur kunnen gebruiken (bijvoorbeeld als zwemwater, bron voor drinkwater of om vee te laten drinken) en voor planten en dieren om in te leven.