Er wordt hard gewerkt aan de terugkeer van de zeldzame Europese steur in Nederland. De levenscyclus van deze markante en imposante trekvis is nu in beeld gebracht. Deze levensloop laat zien hoe steuren per levensfase en gedurende welke periode van het jaar de zoet-zout overgangen tussen rivier en zee gebruiken.
Na een decennialange periode van gestaag smelten is het massaverlies van de IJslandse gletsjers sinds 2011 aan het vertragen. Deze vertraging wordt hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt door de ontwikkeling van de ‘Blue Blob’, een koelere plek in de Noord-Atlantische Oceaan ten zuiden van Groenland.
Een van de bijzonderheden van de aanleg van de overnachtingshaven in Spijk is de inzet van een elektrische zandzuiger voor de baggerwerkzaamheden.
Het Deltaplan Biodiversiteitsherstel zet zich samen met haar partners in om biodiversiteitsherstel in Nederland te realiseren. De meeste waterschappen zijn partner van dit Deltaplan. Zij blijken actieve partners.
Minister De Jonge voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening wil dat de Omgevingswet op een verantwoorde manier wordt ingevoerd en houdt daarom niet vast aan de inwerkingtredingsdatum van 1 juli 2022. Dat schrijft hij vandaag aan de Eerste en Tweede Kamer. Het is belangrijk dat de dienstverlening aan inwoners en bedrijven niet in het geding komt. En dat gebiedsontwikkeling niet wordt belemmerd.
Gebied Bruine Bank is definitief aangewezen als Natura 2000-gebied voor zeevogels op de Nederlandse Noordzee. Daarmee is dit belangrijke rust- en voedselgebied voor alken, zeekoeten en nog vele andere vogelsoorten veilig gesteld voor de toekomst.
‘Kennis ontwikkelen en kennis overdragen aan creatieve jongeren.’
Voor Marcel van den Berg gaat een lang gekoesterde wens in vervulling. Hij gaat vanuit Rijkswaterstaat als lector aan de slag bij Hogeschool
Aeres.
Proeven op de wadplaat Hond-Paap hebben nieuwe kennis opgeleverd over de aanleg en ontwikkeling van mosselbanken in het zeer slibrijke Eems-estuarium.
STOWA heeft onderzoek laten uitvoeren naar de verwijdering van microplastics in de rioolwaterzuiveringsinstallaties, de rwzi's. Met name de bezinkstappen op rwzi's dragen in grote mate bij aan die verwijdering, zo blijkt. Vanuit de uitgevoerde meetcampagnes en de onderzochte literatuur blijkt dat het totale verwijderingsrendement op Nederlandse rwzi's tussen de 76 en 99 procent bedraagt.