Openbaarmaking van gegevens bij Seveso-inrichtingen

Een exploitant van een Seveso-inrichting moet gegevens over de inrichting openbaar maken. Het is mogelijk gegevens weg te laten vanwege geheimhouding.

Openbaarmaking gegevens en uitzonderingen

In het verdrag van Aarhus zijn afspraken gemaakt over de openbaarheid van milieu-informatie. De afspraken uit het verdrag zijn verwerkt in de Nederlandse wetgeving.

De Wet open overheid (Woo) regelt het recht op informatie van de overheid, ook voor milieu-informatie. In principe moet deze openbaar zijn, maar er gelden uitzonderingen. Artikel 19.3 van de Wet milieubeheer geeft de mogelijkheid een tweede tekst op te stellen waarin geheim te houden informatie niet voorkomt. Die procedure geldt ook voor de voorbereiding van een omgevingsvergunning voor een Seveso-inrichting. Dit staat in het Omgevingsbesluit. Daarom geldt de tweede-tekstprocedure van rechtswege voor de stukken bij de vergunningaanvraag.

Tweede tekst overleggen

Een exploitant van een Seveso-inrichting kan een tweede tekst overleggen, waaruit de informatie die geheim mag blijven niet kan worden afgeleid. Welke informatie achterwege mag worden gelaten, zal per gegeven worden beoordeeld.

De mogelijkheid een tweede tekst te overleggen, geldt sowieso voor de stukken die bij de vergunningaanvraag zijn gevoegd. Artikel 4.25 uit het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) wijst de gevallen aan die ook in aanmerking komen voor een tweede tekst. Deze documenten moet de exploitant ook aan het bevoegd gezag sturen bij wijzigingen van de Seveso-inrichting waarvoor geen nieuwe omgevingsvergunning nodig is.

Het gaat om de volgende informatie:

  • de actuele lijst met de aanwezige gevaarlijke stoffen
  • de lijst van de gevaarlijke stoffen in de kennisgeving
  • het veiligheidsrapport

Eisen aan gegevens in een aangepast veiligheidsrapport

Een aangepast veiligheidsrapport moet in ieder geval de volgende gegevens bevatten:

  • algemene gegevens en bescheiden over risico's van zware ongevallen
  • de mogelijke gevolgen voor de gezondheid en het milieu bij een zwaar ongeval

Als bepaalde stoffen in het aangepaste veiligheidsrapport zijn weggelaten, vermeldt de exploitant ze ook niet in de lijst van de gevaarlijke stoffen in de kennisgeving.

In het aangepaste rapport moet informatie voor omwonenden en voor het milieu staan. Het is voor omwonenden van belang inzicht te krijgen in de risico's. Dit kan ook zonder het vermelden van bedrijfsgeheimen of beveiligingsgegevens.

Als delen van de lijst van de gevaarlijke stoffen niet openbaar zijn, hoeft de exploitant deze informatie bij de kennisgeving ook niet openbaar te maken. De stoffen moeten wel staan op de actuele lijst voor de hulpverleningsdiensten. Deze lijst moet altijd actueel en volledig zijn en is niet permanent beschikbaar voor iedereen.

Meer informatie




Seveso-inrichting

Een Seveso-inrichting is een locatie die onder de Seveso-richtlijn valt vanwege de aanwezigheid van gevaarlijke stoffen.

De richtlijn is opgesteld naar aanleiding van de ramp in het Italiaanse Seveso in 1976.

Lees meer over wat een Seveso-inrichting is.

Besluit activiteiten leefomgeving (Bal)

Het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) is één van de 4 algemene maatregelen van bestuur (AMvB's) onder de Omgevingswet. Het Bal bevat regels van het Rijk over activiteiten in de fysieke leefomgeving.

Lees meer op Inhoud Besluit activiteiten leefomgeving.