Docuserie Langs de Hollandse waterlinies van start

Gepubliceerd 23 augustus 2023

Forten, (inundatie)sluizen en kanalen staan centraal in de twaalfdelige documentaireserie Langs de Hollandse waterlinies die vanaf 14 augustus te zien is op RTV Utrecht en online. De serie brengt onder meer ons waterbergingsgebied Blokhoven en de inlaatsluis in de Kromme Rijn in Wijk bij Duurstede in beeld.

Van natuurfort tot inundatieveld

Elke aflevering reis je als kijker mee dwars door het gebied van de Hollandse Waterlinies. Een serie vol geschiedenis, innovatie, cultuur en genieten van de natuur! Je neemt een kijkje bij natuurforten, indrukwekkende waterwerken, culturele hotspots en inundatievelden. De serie is een samenwerking tussen de regionale omroepen NH, RTV Utrecht, Omroep Gelderland en Omroep Brabant.

Ons waterbeheer en watererfgoed in beeld

In de tweede aflevering die start op 21 augustus is het waterbergings/inundatiedemonstratiegebied Blokhoven in beeld. Gebiedsmanager Dennis van de Waardt vertelt hoe het gebied werkt en wat je er kunt beleven. Ook in de achtste aflevering komt hij aan het woord. Hij vertelt daarin hoe de Kromme Rijn in de 19e eeuw geschikt werd gemaakt als aanvoerroute van water voor de linie, en over de huidige rol van die rivier in het waterbeheer van nu.

UNESCO Werelderfgoed

De Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie vormen samen het UNESCO Werelderfgoed: de Hollandse Waterlinies. Een 200 kilometer lange linie met 96 forten, 6 vestingen en 2 kastelen. De rijke geschiedenis van de Nieuwe Hollandse Waterlinies is interessant voor jong en oud. Daarom is het belangrijk om de verhalen van de Hollandse Waterlinies te blijven doorvertellen.

Iedere regio een ander verhaal

Op elke plek in de 200 kilometer lange waterlinies kom je wat anders tegen. Van verschillende soorten forten, sluizen, groepsschuilplaatsen en dijken tot rivieren die het de vijand soms moeilijker of juist makkelijker maakten. Iedere regio heeft zijn eigen karakteristieken. Wat is het unieke verhaal van het landschap dat strategisch werd ingezet om ons land te verdedigen doormiddel van water? En wat is inunderen nu eigenlijk, hoe ging dat in zijn werk en hebben we daar nu ook nog wat aan? De forten zijn het meest bekend, maar waarom liggen ze op de plekken waar ze liggen, hoe was het leven op de forten en wat gebeurt er nu op al die plekken? Jaren lagen de forten verlaten in het landschap en kon de natuur haar gang gaan. Welke bijzondere flora en fauna kan je vinden op de forten? Dit en nog veel meer komt aan bod in de serie.

Vanaf maandag 14 augustus te zien

De serie Langs de Hollandse Waterlinies is vanaf 14 augustus te zien op RTV Utrecht. De serie is dan ook online te bekijken via de website en app van RTV Utrecht.

Meer lezen over de sluizen en kanalen van de Hollandse Waterlinies?

Veel van de sluizen en kanalen van de Hollandse Waterlinies zijn nog steeds in gebruik voor het hedendaagse waterbeheer. Zoals de inlaat/Inundatiesluis in Wijk bij Duurstede, de sluizen en stuwen in Cothen en Werkhoven en de Oude Sluis in Nieuwegein. Lees meer over dit UNESCO Werelderfgoed op de webpagina's over de Hollandse Waterlinies.

Bron: Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden