Waterbegrippen - Letter w
Waakhoogte
De hoogte van de kruin van de waterkering boven het ontwerppeil. De minimale waakhoogte wordt bepaald waar je geen golven hebt. Dit is over het algemeen 50 cm boven de maatgevende hoogwaterstand.
Waarschuwingstijd
De tijd tussen het tijdstip dat bekend is dat er een hoge waterstand te verwachten is en het moment van daadwerkelijk optreden van die waterstand.
Water footprint
Wateraanbod
Hoeveelheid water(debiet) die op een bepaalde plek in een periode/moment wordt aangeboden om langs te stromen.
Waterakkoord
Waterbeheerder
Het bevoegde bestuursorgaan van het overheidslichaam dat belast is met het beheer van watersystemen.
Waterberging
Het tijdelijk of langdurig bergen van (regen)wateroverschotten uit de omgeving.
Waterbodem
Het onder de waterspiegel gelegen grondvlak van een rivier, kanaal, meer, haven, etcetera, exclusief de overgangtaluds naar de oevers.
Waterbodemonderzoek
Een onderzoek naar de kwaliteit van het te baggeren of ontgraven materiaal. Hierin is een onderscheid gemaakt in vooronderzoek waterbodems en verkennend waterbodemonderzoek.
Waterhuishouding
Waterkerend kunstwerk
Waterkering
Een natuurlijke of kunstmatige verhoging in het landschap op het achterliggende gebied te beschermen tegen overstroming. Deze zijn primair of regionaal.
Waterkwaliteitsspoor
Waterlichaam
Hiermee wordt het een oppervlaktewaterlichaam en/of grondwaterlichaam bedoeld.
Wateropgave
Waterplan
Waterstaatswerk
Waterstand
Waterstand is de hoogte van het wateroppervlak bij een specifiek punt. De hoogte wordt gebaseerd op basis van het NAP. Waterstanden worden gecommuniceerd in zowel meters, decimeters als in centimeters, afhankelijk van de wensen van de gebruiker. Voor zeekaarten wordt uitgegaan van het Laagste Astronomisch Getij als referentievlak voor waterdiepten en het middenstandsvlak (gemiddelde waterstand van hoog en laagwaters) voor de hoogte van bakens en vuurtorens.
Watersysteem
Samenhangend geheel van een of meer oppervlaktewaterlichamen en grondwaterlichamen, met bijbehorende bergingsgebieden, waterkeringen en ondersteunende kunstwerken.
Watersysteembenadering
Watertekort
Meer vraag dan aanbod van oppervlaktewater ten gevolg van te weinig afvoer, weinig neerslag en hoge temperatuur.
Watertemperatuur
De temperatuur van het oppervlaktewater.
Bij hoge watertemperaturen boven de 20 ºC kan dit gevolgen hebben voor de zwemwaterkwaliteit, maar ook de koelcapaciteit van het koelwater neemt af.
Bij lage watertemperaturen beneden de 1,5 ºC ontstaat er kans op ijsvorming
Lees meer over het begrip Watertemperatuur
Watertoets
Instrument dat waterhuishoudkundige belangen expliciet en op evenwichtige wijze laat meewegen bij het opstellen van ruimtelijke plannen en besluiten.
Waterverdeling
De verdeling (op basis van prioriteitsstelling) van een beschikbare hoeveelheid water over de verschillende watergebruikers in een gebied. Deze verdeling is beschreven in het begrip verdringingsreeks.
Watervraag
Waterwet
Wet (in werking getreden in 2009) waarmee acht oude water gerelateerde wetten zijn samengevoegd en die bepalingen vastlegt voor het tegengaan van wateroverlast, waterschaarste en watervervuiling, de bescherming tegen overstromingen en functies toekent voor het gebruik van water, zoals scheepvaart, drinkwatervoorziening, landbouw, industrie en recreatie. De Waterwet biedt de grondslag voor diverse besluiten en ministeriële regelingen waarvan Het Waterbesluit en de Waterregeling de meest prominente voorbeelden zijn.
Werken
Windkracht- en richting
Windkracht wordt aangegeven volgens de windschaal van Beaufort. Beaufort baseerde de windkracht op de hoeveelheid zeil die een groot schip kon voeren bij een zwakke bries, storm of orkaan.
Later werden er windsnelheden aan de schaal toegevoegd. In 1946 is de schaal officieel vastgesteld door het International Meteorological Committee en werd gebaseerd op de gemiddelde windsnelheid gedurende 10 minuten op een hoogte van 10 meter boven de grond.
Windrichting
In de meteorologie is de windrichting de richting waar de lucht vandaan komt. Dus bij een westenwind komt de wind uit het westen en gaat de lucht van west naar oost.
Winterbed
De bedding van een rivier, die doorgaans alleen in de winter door de rivier wordt gebruikt.
WMCN
Watermanagementcentrum Nederland.
In het WMCN werken Rijkswaterstaat (RWS), de waterschappen en het KNMI samen. RWS faciliteert het WMCN.
