Waterbegrippen - Letter g
Gebiedseigen water
Water dat niet van buiten een bepaald gebied wordt aangevoerd (de bron is meestal neerslag). Altijd een mengsel van verschillende herkomsten: regenwater, grondwater (waaronder kwelwater van uiteenlopende leeftijd en samenstelling). De kwaliteit en samenstelling van het gebiedseigen water is voor een belangrijk deel bepalend voor de soort natuur en vegetatie die er voor kan komen.
Gebruiker watersysteem
(Niet) natuurlijke rechtspersoon die gebruik maakt van (de eigenschappen van) een watersysteem.
Gebruiksfunctie
De bestemming in waterhuishoudkundige zin van het op en in de bodem vrij aanwezige water, met het oog op de daarbij betrokken belangen.
Geen achteruitgangsprincipe
Er is sprake van achteruitgang indien je als gevolg van een ingreep in een slechtere toestandklasse van het waterlichaam komt als oorspronkelijk. Indien het waterlichaam zich reeds in de slechtste toestandklasse bevindt, is de ruimte tot verslechtering bepaalt door de meetnauwkeurigheid van de norm (klassegrens). De meetnauwkeurigheid wordt bepaald door de laatste decimaal waarin de norm is uitgedrukt. Voor de chemische normen zijn er twee toestandklassen en wordt de klassegrens bepaald door de waterkwaliteitsnorm. Voor de ecologische normen zijn er vier tot vijf toestandklassen waarvan de klassegrenzen per biologische kwaliteitselement verschilt.
Getij
De periodieke wisseling van de waterstand, en de daarmee samenhangende getijstroom, die op Aarde optreedt als gevolg van de zwaartekracht van de maan en, in mindere mate, die van de zon. De periode van het stijgen van het water heet vloed of opkomend tij, die van het dalen eb of afgaand tij.
Lees meer over het begrip Getij
Getroffene
Een persoon die in het gebied woont, dat bij een overstroming onder water loopt.
Gevolgen (van een overstroming)
De effecten die een overstroming teweegbrengt: slachtoffers, materiële schade, sociale ontwrichting, effect op gezondheid en welbevinden, maar ook effecten op natuur-, landschaps- en cultuurhistorische waarden.
Gewasbeschermingsmiddel
Gewasbeschermingsmiddelen zijn bestrijdingsmiddelen die in de landbouw worden gebruikt. Bijvoorbeeld bij het bestrijden van schimmels, insecten en onkruiden.
Golf
Een golf wordt zichtbaar door de verticale beweging van het wateroppervlak. Een golf kan door verschillende oorzaken worden opgewekt. Oorzaken zijn bijvoorbeeld:
- Windgolven die ontstaan door wind over het water;
- Deining ontstaat door het samengaan van windgolven die elders zijn opgewekt;
- Tsunami’s ontstaan door een plotselinge, verticale beweging van de waterbodem (aardbeving onder water)
- Translatiegolven, deze ontstaan door het snel openen of sluiten van een stuw in een rivier;
- Scheepsgolven, die worden opgewekt door varende schepen.
Zie ook: Golfperiode, Golfoploop
Golfoploop
De hoogte van de golven boven de waterstand, die tegen het talud oplopen.
De golfoploop is afhankelijk van de helling van de waterkering, de hoogte van de golf en de periode van de golf (tijdsduur tussen twee golftoppen). Hoe hoger de golf en hoe langer de golfperiode hoe hoger de golfoploop zal zijn.
Golfoverslag
Water dat als gevolg van windgolven over een waterkering heen slaat.
Golfoverslagdebiet
De hoeveelheid water per seconde die over de waterkering heen slaat.
Golfperiode
De golfperiode is de tijd die verloopt tussen twee achtereenvolgende golftoppen bij het passeren van een zelfde punt. Het geheel aan golven noemen we een golfveld. In een golfveld wat opgewekt is door de wind komen golven voor met verschillende hoogten en periodes.
Good Housekeeping
Grenstoestand (uiterste)
De toestand waarbij de kering begint te bezwijken. Dit zal vaak gebeuren bij de extreme omstandigheden die een waterkering moet kunnen weerstaan, maar kan bij sommige faalmechanismen ook bij lagere waterstanden optreden.
Groepsrisico
De kans per jaar dat in één keer een groot aantal mensen komt te overlijden.
Grondijs
Grondijs is ijs dat ontstaat op de bodem van rivieren. In normale omstandigheden zal de onderste laag van een waterkolom niet als eerste bevriezen. Rivieren zijn echter voldoende gemengd zodat ijs, dat het makkelijkst vormt aan stofdeeltjes, het eerst bij de bodem ontstaat (grondijs).
Grondwaterbeschermingsgebied
Grondwaterzorgplicht
Grootschalige toepassing
Het toepassen van grote hoeveelheden grond en baggerspecie (meer dan 5000 kuub). Voorbeelden van grootschalige toepassingen zijn het toepassen van grond en baggerspecie in bouw- en wegconstructies, in terpen of in diepe plassen (zandwinputten).
