Achtergronddocumenten SGBP 2016-2021
Hieronder vindt u de achtergronddocumenten die gebruikt worden voor de ontwikkeling van de stroomgebiedbeheerplannen 2016-2021.
Hieronder vindt u de achtergronddocumenten die gebruikt worden voor de ontwikkeling van de stroomgebiedbeheerplannen 2016-2021.
Dit nationaal kader is bedoeld als vertrekpunt voor de gebiedsprocessen in de (deel)stroomgebieden. Dit document geeft aan wat de doelen en uitgangspunten zijn, wat van het rijk verwacht mag worden en welke instrumenten er zijn.
‘Belangrijke waterbeheerkwesties' zijn onderwerpen die de realisatie van de milieudoelstellingen van de richtlijn, zoals vermeld in art. 4 KRW, in de weg staan. Veel belangrijke waterbeheerkwesties zijn gelijk voor alle stroomgebieden. Daarom is gekozen voor één document voor alle vier nationale stroomgebieden.
Bij het voorbereiden van de eerste generatie Stroomgebiedbeheerplannen (2009-2015) zijn de ‘goede ecologische toestand' en de overige kwaliteitsklassen uitgewerkt in KRW-maatlatten voor natuurlijke watertypen. Op weg naar de tweede generatie Stroomgebiedbeheerplannen (2015-2021) zijn de KRW-maatlatten geëvalueerd en verder geharmoniseerd met de beoordelingsmethoden in het buitenland.
In 2012 zijn aanpassingen aangebracht in de KRWmaatlatten voor natuurlijke watertypen. De aanpassingen betreffen enerzijds verbeteringen in de kwaliteit en robuustheid van de maatlatten naar aanleiding van de evaluatie. Anderzijds gaat het om stroomlijning met de resultaten van de internationale intercalibratie.
Voor sommige kunstmatige wateren is gebleken dat het niet goed mogelijk is om doelen af te leiden van vergelijkbare natuurlijke typen. Om deze reden is verzocht om voor de zoete sloten en kanalen specifieke beschrijvingen (soort ‘referentie') en eigen maatlatten te ontwikkelen.