Gedoogplicht Waterwet

Vraag

Wat is de rechtsbescherming tegen een opgelegd gedoogplicht? De Awb is van toepassing op de Waterwet; betekent dit dat beroep en bezwaar open staat bij de bestuursrechter?

Antwoord

In de Waterwet is niets geregeld over de procedure bij het opleggen van een gedoogplicht. Daarom is inderdaad de Algemene wet bestuursrecht van toepassing. Dat betekent dat er tegen een besluit tot opleggen van een gedoogplicht beroep open staat in twee instanties: beroep bij de rechtbank en hoger beroep bij de Raad van State. Voordat een belanghebbende in beroep kan gaan moet hij eerst bezwaar maken tegen het besluit bij het bestuursorgaan dat de gedoogplicht heeft opgelegd.

De Waterwet bevat wel een specifieke procedure voor projectplannen voor de aanleg, verlegging of versterking van primaire waterkeringen en voor bij provinciale verordening aangewezen gevallen (paragraaf 5.2 Wtw). Daarin is bepaald dat alle uitvoeringsbesluiten die nodig zijn voor de uitvoering van zo'n projectplan worden gecoördineerd. In de bijlage bij de Algemene wet bestuursrecht is geregeld dat tegen de gecoördineerde besluiten rechtstreeks beroep open staat bij de Raad van State. Wat uitvoeringsbesluiten zijn is niet gedefinieerd in de Waterwet. In de MvT is wel beschreven welke besluiten niet tot de uitvoeringsbesluiten behoren die gecoördineerd worden (kamerstukken II 2006-2007, 30818, nr 3, p. 106-107:
"Er kan sprake zijn van besluiten die strikt genomen niet goed kunnen worden aangemerkt als besluiten ter uitvoering van het projectplan, nu zij niet een onderwerp regelen dat rechtstreeks is geregeld in het plan. Het gaat om besluiten die facilitair zijn aan de feitelijke uitvoering van de werken en die met de inhoud van het plan geen directe relatie hebben. Te denken valt aan besluiten die op initiatief van de aannemer worden aangevraagd (bijv. een bouwvergunning voor een bouwkeet of het plaatsen van een hijskraan, een tijdelijk verkeersbesluit, etc.). Het komt namelijk nogal eens voor dat ten tijde van de vaststelling van het plan en de besluiten ter uitvoering daarvan nog volstrekt onduidelijk is welke nadere besluiten genomen moeten worden nu de uitvoeringsmethode nog moet worden bepaald. Op zodanige besluiten is de coördinatieregeling niet van toepassing en zij worden beheerst door de reguliere regelgeving ter zake."
Uit deze passage blijkt dat alle besluiten die ten tijde van de vaststelling van het projectplan kunnen worden voorzien, wel tot uitvoeringsbesluiten worden gerekend. Het opleggen van een gedoogplicht valt daar ook onder.