Voorbeeld handhaving

Situatie

Op basis van artikel 6.2 van de Waterwet is het verboden om stoffen te brengen in oppervlaktewater. Geconstateerd is dat een boer afvalwater (met veel nitraat) afkomstig van een luchtwassysteem via een afwateringsbuis loost op oppervlaktewater. De boer heeft de buis (op verzoek van het waterschap) afgedicht met een dop, maar deze kan zo worden verwijderd. De boer heeft aangegeven dat hij voor deze oplossing heeft gekozen, zodat hij opnieuw kan lozen. Tegen de lozing kan handhavend worden opgetreden.

Kan ook handhavend worden opgetreden tegen het aanwezig zijn van de afwateringsbuis op zich? (Hierbij in ogenschouw nemende dat de boer heeft aangegeven dat hij weer wil lozen en het waterschap de lozing nooit zal toestaan).

Actie

Alleen tegen het lozen kan handhavend worden opgetreden. Op grond van artikel 5:7 van de Algemene wet bestuursrecht kan echter ook een herstelsanctie (zoals een last onder dwangsom of een last onder bestuursdwang) worden opgelegd zodra het gevaar van een overtreding klaarblijkelijk dreigt. Het is daarom mogelijk om handhavend op te treden voordat de feitelijke lozing heeft plaatsgevonden, maar het waterschap zal daarbij wel moeten kunnen motiveren dat de overtreding (het lozen zonder vergunning) klaarblijkelijk dreigt. De uitlating van de boer dat hij weer wil gaan lozen is daarvoor een eerste aanknopingspunt, maar is waarschijnlijk geen voldoende motivering. Er zullen aanvullende aanwijzingen moeten zijn voor een dreigende overtreding. (zie de uitspraak van de Raad van State van 25 mei 2011, LJN: BQ5928)