Afkoppelen door de gemeente

Vraag

Kan afkoppeling door de gemeente worden afgedwongen?

Antwoord

Onder de huidige wetgeving heeft de gemeente een zorgplicht voor de afvoer van huishoudelijk afvalwater en regenwater. Bij nieuwbouw wordt dit reeds gescheiden afgevoerd. Bij bestaande woningen met een gecombineerde rioolwaterafvoer geldt evenzeer de zorgplicht. Uitgangspunt van de Wet verankering en bekostiging gemeentelijke watertaken zoals die per 1 januari 2008 van kracht is geworden, is de primaire eigen verantwoordelijkheid van de perceelseigenaar voor het hemelwater en grondwater op het eigen perceel.

De gemeente heeft in de Wet milieubeheer (artikel 10.32a) de mogelijkheid gekregen om bij verordening regels te stellen aan o.a. de lozing van hemelwater. De Memorie van toelichting (30578 nr. 3) stelt hierover:
"Voor het verwezenlijken van de doelstellingen van het hemelwaterbeleid is het met name van belang dat daar waar lozingen van afvloeiend hemelwater en ingezameld grondwater nog op het gemengde stelsel plaatsvinden, de gemeente mogelijkheden heeft om die lozingen op termijn te beëindigen, namelijk van het openbaar vuilwaterriool af te koppelen. Dat kan indien voor afvloeiend hemelwater of ingezameld grondwater een afzonderlijk stelsel wordt aangelegd of indien van de lozers in het desbetreffende gebied in redelijkheid gevergd kan worden om het afvloeiende hemelwater of ingezameld grondwater zelf in het milieu terug te brengen door lozing in het oppervlaktewater of op of in de bodem. In de hiervoor genoemde verordening kan daarom ook een termijn worden bepaald, waarbinnen dit zogenoemde afkoppelen dient te worden gerealiseerd." De VNG heeft een model-verordening gepubliceerd met een nadere toelichting (zie hiervoor: www.vng.nl). Als van de perceeleigenaar redelijkerwijs kan worden gevergd hemelwater op eigen terrein te verwerken, zijn de kosten hiervan ook voor rekening van de eigenaar.

Zie het digitale Handboek Water de pagina: Zorgplicht hemelwater