Indirecte lozing, advies waterschap niet meegenomen

Vraag

De ontwerpvergunning (Wabo (Wet algemene bepalingen omgevingsrecht)/Wet Milieubeheer) voor een indirecte lozing van een IPPC bedrijf ligt ter inzage. Bevoegd gezag is de gemeente. In deze vergunning is geen advies meegenomen van het waterschap. Het waterschap heeft echter nog wel aanvullingen aangezien ze niet kunnen inschatten of er risico is voor de RWZI (rioolwaterzuiveringsinstallatie).
Wat zijn de juridische mogelijkheden van het waterschap?

Antwoord

Volgens artikel 2.26 lid 1 van de Wabo (Wet algemene bepalingen omgevingrecht) moet het bevoegd gezag voor de omgevingsvergunning, indien het een indirecte lozing vanuit een inrichting betreft, het waterschap gelegenheid bieden om advies te geven naar aanleiding van de aanvraag. Dit advies wordt meegewogen bij het opstellen van het ontwerpbesluit en samen met het ontwerpbesluit gepubliceerd (het is immers een van de op het ontwerpbesluit betrekking hebbende stukken).

In dit geval is aan het waterschap geen gelegenheid geboden om advies te geven. Er zijn nu drie mogelijkheden:

  1. Als de gemeente wil meewerken aan de verwerking van uw advies in de definitieve vergunning, dan kunt u met de gemeente afspreken dat u alsnog adviseert. Deze aanpak levert wel risico's op als het advies zodanig is dat de belangen van de aanvrager of derden daardoor geschaad worden. Die kunnen dan alleen nog in beroep tegen de omgevingsvergunning, en daarbij bestaat de mogelijkheid dat de rechter oordeelt dat er vormverzuimen zijn geweest in de voorbereidingsprocedure. In de jurisprudentie is bijvoorbeeld al bepaald dat het niet bieden van de gelegenheid voor advies aan de brandweer een vormverzuim is waardoor een milieuvergunning vernietigd moest worden.
  2. U dient een zienswijze in binnen de daarvoor geldende termijn, die uw advies bevat. Dit waarborgt in ieder geval dat u later in beroep kunt gaan tegen de definitieve vergunning, als het advies niet wordt overgenomen. Ook hierbij geldt echter dat het risico bestaat dat de vergunning wordt vernietigd vanwege vormverzuimen. Een zienswijze is immers geen advies.

De enige manier om de voorbereidingsprocedure netjes af te ronden is dat de gemeente het waterschap alsnog de gelegenheid biedt om een advies te geven, en een nieuw ontwerpbesluit te nemen waar opnieuw zienswijzen tegen kunnen worden ingebracht.

Zie de pagina Adviesrecht van de waterbeheerder in het Handboek Water.