Programmaboekje excursie Holsteinische Schweiz 5-8 sept 2010

Buitenlandexcursie 2010

De vierde buitenlandexcursie van het Platform Ecologisch Herstel Meren gaat dit jaar naar de

Holsteinische Schweiz

Het programmaboekje vind u onder het kopje "Documenten".

Vertrek: zondag 5 september 2010 (Utrecht 11:00, Groningen 14:30)

Terug: woensdag 8 september 2010 (Groningen 16:00, Utrecht 19:00)

Kosten € 395,-. De STOWA zal dit bedrag factureren. Je dient zelf te zorgen voor de lunches tijdens heen- terugreis.

Holsteinische Schweiz

Na The Broads (2004), de Mecklenburger Seenplatte (2006) en Silkeborg (2008) gaat de buitenlandexcursie dit jaar naar het merengebied rond Plön, in het zuidoosten van Sleswig-Holstein. Dit gebied was lange tijd het decor van het beroemde Max Planck Institut für Limnologie. In 2003 is de afdeling Limnologie opgeheven, maar het decor is gebleven. In dit heuvelachtige, in de laatste ijstijd (Weichselien) ontstane morenenlandschap, ligt een verscheidenheid aan meren, plassen en poeltjes, van voedselrijk tot voedselarm. Het gebied wordt doorsneden door grote en kleine beekjes. Zestien procent van het Natuurpark Holsteinische Schweiz is Natura2000-gebied en daar zitten we midden in.

We logeren in het Osterberg-Institut, idyllisch gelegen langs de Dieksee. waar we in de loop van zondagavond aankomen. De reis is per bus, maar we hoeven niet in de bus te overnachten...

Maandag is er een dag met presentaties over waterbeheer en KRW in Schleswig-Holstein, door medewerksters van het regionale Landesamt für Landwirtschaft, Umwelt und ländliche Räume. Ook van onze groep zullen er enkele sprekers zijn. Dinsdag worden we rondgeleid door Carsten Pusch van de Naturschutzbund Deutschland (NABU). De excursie voert ons langs verschillende meren, plassen en beken, om te eindigen bij een zoet-zoutgradiënt langs de Oostzeekust. Natuurlijk gaan we ook naar het strand om de Oostzee zelf te bekijken en te zwemmen. Daarna een boottocht over Dieksee en Plönersee, met drankjes, hapjes en diner aan boord.

Last Minute: ER IS NOG PLAATS! Bel onderstaande contatpersonen voor meer informatie. Bij opgave doorgeven of er dieetwensen zijn of andere zaken waar we rekening mee moeten houden, welke opstapplek je verkiest (Utrecht of Groningen) en naar wie de factuur moet.

Eventuele annuleringen graag zo snel mogelijk doorgeven aan het secretariaat. Annuleringen zijn mogelijk tot uiterlijk één week voor aanvang van de reis, dus tot en met 29 augustus 2010. Indien geen vervangende reiziger gevonden wordt moet de reissom betaald worden door degene die de reis geannuleerd heeft.


Programmaboekje buitenlandexcursie PEHM 2010