Opgave buitenlandexcursie 20-24 juni 2012 Peenendal Duitsland

Beste Platformleden,

Van 20 t/m 24 juni organiseert het Platform Ecologisch Herstel Meren i.s.m. STOWA een excursie naar het Peenendal in Duitsland. In het Peenendal liggen meerdere nationale natte natuurgebieden. Drie daarvan gaan we bezoeken, namelijk de petgaten van de Peenewiesen, de vernatte polder Menzlin en de Galenbecker See. De veldbezoeken zijn 's middags. In de ochtend zijn er sprekers die interessante lezingen geven over de gebieden. Op zaterdagochtend gaan we in op de tweede generatie stroomgebiedbeheerplannen. In de rechterkolom het VOORLOPIG programma.

Peenendal

Tijdens de veldbezoeken gaan we ook zelf aan de slag. In groepjes verspreiden we ons over het gebied en gaan waterplanten en macrofauna inventariseren en metingen verrichten aan de waterkwaliteit. Op zondagochtend is de presentatie van de resultaten. Deze resultaten zal de Nederlandse onderzoeker Kees Vegelin, die ons gedurende de excursie ook begeleidt, meenemen in zijn onderzoek. Zondag is ook de dag van de terugreis.

De avonden zijn vooral bedoeld om tot rust te komen en met vakgenoten bij te praten. Tijdens de boottocht op de Peene op vrijdagavond of de barbecue en het kampvuur op zaterdagavond moet dat geen probleem zijn. Donderdagavond vertelt Geranda Olsthoorn, de partner van Kees, ons meer over de bevers en otters in Vorpommern, die we tijdens de bootreis mogelijk zelfs nog wel zien.

gasthof

Gedurende de gehele excursie verblijven we in gaststätte ‘Hasenberg' in Gützkow. Op woensdagochtend vertrekken we met busjes van verschillende punten in het land naar Gützkow. In de komende maanden zal op de STOWA-site over exacte vertrekpunten en -tijden meer informatie komen, evenals een programmaboekje.

Aanmelden kan via de STOWA-site. De persoonlijke bijdrage voor de excursie bedraagt € 555,-. Het maximaal aantal deelnemers is 30. Uiterste datum inschrijving: 9 mei 2012.

Meer informatie bij Edwin van der Pouw Kraan: Edwin.vanderPouwKraan@grontmij.nl

Namens het organiserende team,

Edwin van der Pouw Kraan en Tessa van de Wijngaart .


VOORLOPIG programma buitenlandexcursie PEHM 2012