Omwonenden maken het plan
Inloopdagen
De gemeenteraad van Arnhem besloot de stad te raadplegen over de gewenste inrichting. "We hebben inloopdagen, excursies, informatieavonden en werkateliers georganiseerd", vertelt Hulshof. "Iedere keer deden een paar honderd Arnhemmers mee, uit alle delen van de stad." Zo hebben de Arnhemmers stap voor stap gekozen voor een robuust uiterwaardenpark, met veel natuur die goed toegankelijk is.
Waterstandsdaling
In 2010 zijn Rijkswaterstaat en de gemeente begonnen met de uitwerking van het rivierverruimingsplan. "Dat vraagt een heel transparant proces", stelt Hulshof. "We hebben vanaf het begin heel duidelijk de kaders en de ruimte voor participatie aangegeven. De waterstanddaling van zeven centimeter was bijvoorbeeld een harde voorwaarde. Als je dat uit kunt leggen, accepteren mensen het wel."
"Het was voor mij wennen dat Rijkswaterstaat een project begint met heel veel onderzoek. Dat levert een brei aan gegevens op die moeilijk te bevatten is. Toch moet je in zo'n proces alles op tafel leggen en niets achterhouden. Het is gelukkig goed gelukt die informatie te vertalen in richtlijnen voor wat wel en wat niet kan."
Biljartlaken
Die richtlijnen waren onder meer van belang voor de herinrichting van de groene rivier. "De mensen vinden het huidige ‘groene biljartlaken' niet mooi, ze willen meer begroeiing. Met de richtlijnen konden we laten zien dat begroeiing niet overal kan, vanwege door vereiste doorstroming. Maar door de geul wat groter te maken, ontstaat wel ruimte voor oeverbegroeiing."