Waterfront Harderwijk: tien jaar watertoetsproces
Ingrijpend project
Jules Crooijmans van Rijkswaterstaat: "Vanuit onze dienst lopen vijf tot zes lijntjes naar dit project, bijvoorbeeld op het gebied van water- en waterbodemkwaliteit, nautische aspecten en peilbeheer. Die betrokkenheid blijft ook na tien jaar nodig. Zo'n ingrijpend project verschiet soms van kleur en dan moet je opnieuw beoordelen en adviseren. Het belang van de waterbeheerder kan eveneens veranderen. Bij de start was de Nota Ruimte ons toetsingskader voor buitendijkse ontwikkelingen. Tijdens het project kwam het Nationaal Waterplan uit, met nieuwe randvoorwaarden. Ook daarom moet je erbij blijven."
Niet tevreden
Ondanks de betrokkenheid was Rijkswaterstaat niet helemaal tevreden over het bestemmingsplan. "De punten die we zo vaak hadden ingebracht, waren niet allemaal goed overgenomen. Hoe dat kan? De belangrijkste oorzaken waren wisselingen in de personele betrokkenheid en onvoldoende interne afstemming. Daar hebben we van geleerd."
Coördinatieoverleg
Om de betrokkenheid te borgen, hebben Rijkswaterstaat en het projectbureau Waterfront een regulier coördinatieoverleg ingevoerd. "We bespreken wat er speelt en of we het goed aanpakken. Het overleg geeft beide partijen veel kennis en inzicht in elkaars belangen. Als voorbereiding stemmen we goed intern af, zodat we altijd met één mond spreken. Dat kost tijd, maar die inspanning verdien je terug bij de vergunningverlening en in de toekomstige beheersituatie."
Meer informatie
http://www.waterfrontharderwijk.nl/