Helpdesk Water Nieuws juni 2022

Gebruikersonderzoek Helpdesk Water nieuwsbrief
Deze nieuwsbrief bestaat ruim 10 jaar en heeft meer dan 1.200 abonnees. We zijn daarom benieuwd wat u van onze nieuwsbrief vindt. Wilt u ons helpen door 9 korte vragen te beantwoorden?

Staat van Ons Water 2021: Weerbaar blijven tegen overstromingen en zeespiegelstijging
Na 3 jaren met extreem hete zomers en langdurige droogte waren de temperaturen vrij normaal, maar kregen we te maken met extreme neerslag.

Wat ijsjes, dominostenen en waterbeheer gemeen hebben
Stel je voor dat je op een warme zonnige dag aan de rand van een meer zit. Je hebt een ijsje gehaald en zit daarvan te smullen, met je voeten in het water. En dan, whoops, valt het bolletje van het hoorntje in het water. Het is zo uit het zicht verdwenen. Waar zou het zijn gebleven? En kan het kwaad voor je favoriete zwemplas?

Waterschappen inventariseren mogelijkheden voor bos in beekdalen
De waterschappen gaan inventariseren op welke plekken waterbeheer samen kan gaan met extra bosaanleg in beekdalen.

Walviskadaver interessant voedsel voor veel kevers
Bij het walviskadaver op Rottumerplaat, dat eind 2020 is aangespoeld, zijn 21 nieuwe keversoorten gevonden. De beestjes bleken onder meer gespecialiseerd in het verorberen van huid en botten.

Onderzoekers herstellen schelpdierriffen met 3D-geprinte kunstriffen
In mei 2022 start het project 'Bouwen met Biobouwers' met als doel het herstel van mossel- en oesterriffen in de Waddenzee. Het innovatieve onderzoeksproject van het NIOZ en Universiteit Utrecht gaat artificiële rifstructuren van biologisch afbreekbaar materiaal 3D-printen. Op deze structuren kunnen mosselen en oesters zich op een natuurlijke manier vestigen, waarna de geprinte riffen vanzelf afbreken.

Dashboard systeemkwaliteit grote wateren klaar
Het Rijk werkt met de Programmatische Aanpak Grote Wateren (PAGW) aan toekomstbestendige grote wateren waar hoogwaardige natuur goed samengaat met een krachtige economie. Het programma werkt aan herstel van verbindingen en het terugbrengen van natuurlijke dynamiek in het Waddengebied, het IJsselmeergebied, de Zuidwestelijke Delta en het Rivierengebied.