Helpdesk Water Nieuws december 2022

Uitkomsten gebruikersonderzoek Helpdesk Water nieuwsbrief
Eerder hebben we gevraagd wat u van de nieuwsbrief Helpdesk Water vindt. U bent tevreden met de nieuwsbrief zoals die nu wordt aangeboden. Dit geldt zowel voor de frequentie van verschijning als voor de inhoud. Het gemiddelde cijfer dat is gegeven is een 8,1.

Visstand in kaart brengen met eDNA: goede resultaten
Onlangs werd een onderzoek afgerond naar mogelijkheden de vismonitoring niet meer op klassieke manier uit te voeren, maar via het DNA dat ze achterlaten in het water, zogenoemd environmental DNA of eDNA.

Grondstoffen uit rioolwater krijgen nog te vaak stempel ‘afval’
Waterschappen mogen voortaan de grondstof struviet, die ze terugwinnen uit rioolwater, leveren aan kunstmestfabrikanten. Dat is goed nieuws en een doorbraak vinden de waterschappen. Maar de procedure om die bevestiging te krijgen heeft jaren geduurd. En er zijn nog veel meer grondstoffen te winnen uit rioolwater.

Unieke proef met rifblokken van slib uit de Eems-Dollard gestart
Voor de zeedijk tussen Delfzijl en de Eemshaven wordt onderzocht hoe het onderwaterleven in de Eems-Dollard en Waddenzee gestimuleerd kan worden met rifblokken.

‘Knikkerbaan’ voor zuivering in Haps
Er wordt een nieuwe stellage gebouwd op de zuivering Haps. De stellage lijkt op een knikkerbaan. Verschil is wel dat deze 15 meter hoog is. En dat hier geen knikkers doorheen rollen maar enorme hoeveelheden slib.

Nieuwe Europese wetgeving goed voor de waterkwaliteit
De Europese Commissie heeft een pakket aan voorstellen gepresenteerd dat moet leiden tot een betere bescherming van de waterkwaliteit en de volksgezondheid.

Nog meer drijvend groen in het Buizengat
Sinds 2015 is Rijkswaterstaat, samen met de gemeente Rotterdam, bezig met het aanleggen van eilanden met verschillende soorten planten. Het doel van het project Drijvend Groen is om de ecologische waterkwaliteit in de Maas te verbeteren.