Herdenking 70 jaar Watersnoodramp

Gepubliceerd 30 januari 2023

Woensdag 1 februari 2023 herdenken we dat het zuidwesten van Nederland 70 jaar geleden werd getroffen door de Watersnoodramp. Als gevolg van de overstromingen in de nacht van zaterdag 31 januari op zondag 1 februari 1953, verloren 1836 mensen hun leven. Voor 533 van deze mensen was Schouwen-Duiveland hun thuis.

Op 1 februari staan we bij het herdenkingsmonument in Ouwerkerk stil en herdenken we alle slachtoffers. Dit doen we samen met nabestaanden, inwoners en andere belangstellenden.

De NOS besteedt met een rechtstreekse uitzending vanaf 10.30 uur aandacht aan de herdenking en aan het symposium dat ’s middags voor genodigden plaatsvindt. Ook minister van Infrastructuur en Waterstaat Mark Harbers is aanwezig.

Burgemeester Jack van der Hoek: 'In 2023 herdenken we dat de Watersnoodramp 70 jaar geleden heeft plaatsgevonden. Een allesbepalend moment voor ons eiland. Ondanks dat de tijd steeds verder verstrijkt, zijn de gevolgen van de Ramp nog onverminderd merkbaar, ook voor latere generaties. Door jaarlijks de Watersnoodramp te herdenken, staan we in gezamenlijkheid stil bij alle slachtoffers en nabestaanden.'

Programma

10.45 uur          Oosterlands Fanfare speelt koraalmuziek

11.00 uur          Herdenkingsplechtigheid

  • Welkom en aankondiging programma door ceremoniemeester
  • Toespraak door burgemeester J. Chr. van der Hoek
  • Toespraak minister M.G.J. Harbers (Infrastructuur en Waterstaat)
  • Toespraak Fay de Waal, kinderburgemeester van Schouwen-Duiveland
  • Bijdrage nabestaanden Mina Verton en Piet Vreeswijk
  • Blazen Taptoesignaal
  • Eén minuut stilte
  • Zingen coupletten 1 en 6 van het Wilhelmus
  • Kranslegging
  • Voltooien bloemproject door (basis)schoolleerlingen en vrijwilligers van het Watersnoodmuseum

11.45 uur          Einde plechtigheid

De herdenking is voor iedereen toegankelijk. Voor aanvang krijgen aanwezigen een kopje koffie of thee aangeboden in het horecapaviljoen naast het museum. Na afloop is er gelegenheid tot informeel samenzijn.

Parkeren

Bij het Watersnoodmuseum kunt u op deze dag niet parkeren. Omdat er veel bezoekers worden verwacht, rijden er tussen 09.30 en 10.30 uur gratis pendelbussen vanaf het parkeerterrein Havenpoort in Zierikzee. Op dit parkeerterrein kunt u gratis parkeren. Na de herdenking rijden de bussen tot 16.30 uur terug naar de parkeerplaats.

Verder roepen we belangstellenden op om waar mogelijk samen te rijden.

Bron: Gemeente Schouwen-Duiveland