Gemalen Waterschap Rivierenland draaien volop na overvloedige regen

Gepubliceerd 13 januari 2023

De regen van de afgelopen dagen vult de sloten snel. Gemalen van het waterschap Rivierenland draaien volop om wateroverlast te vermijden. De komende dagen blijven nat.

Al sinds de feestdagen is het nat weer en ook de grote rivieren stegen: door neerslag en kwel is de bodem verzadigd. Alle regen die nu valt, wordt door de bodem niet opgenomen maar komt snel in de sloot. In de afgelopen 48 uur viel in de Alblasserwaard, Vijfheerenlanden en Altena bijna 50mm regen. Dat is veel in korte tijd. In het oosten viel iets minder regen. Sloten staan erg vol water. In het stedelijk gebied van de Drechtsteden is wateroverlast mogelijk. Ook kunnen riooloverstorten zorgen voor stank overlast.

Gemalen draaien volop

Alle gemalen van het Waterschap Rivierenland draaien volop om water af te voeren naar de grote rivieren. In Hardinxveld-Giessendam staan nu extra pompen om knelpunten te ontlasten. Op verzoek sluit de provincie Zuid-Holland donderdag de Arkelse Dam tussen Linge en Merwedekanaal: de Linge stijgt en zo ontlasten we het kanaal. Het duurt even voordat het water in de sloot merkbaar zakt. We verwachten dat er vrijdag minder regen bij valt en dat peilen zullen zakken. Zaterdag wordt opnieuw een natte dag.

Op de pagina bij de bron van dit artikel is een video te zien van de volop draaiende gemalen.

Bron, ook van de indexfoto: Waterschap Rivierenland