Samenwerken aan eerste plasticvrije strook van Nederland

Gepubliceerd 2 november 2021

Langs en in water is veel plastic te vinden. Zwerfvuil waait van de ene plek naar de andere en in het water stroomt het van de ene rivier de andere in.

Om dit probleem regionaal te kunnen aanpakken, gaan verschillende partijen samenwerken. Samen zetten zij zich in, om van het gebied rondom de rivieren de Gouwe, Hollandsche IJssel en Nieuwe Maas richting de Noordzee de eerste plasticvrije strook van Nederland te maken.

Ondertekening

Donderdag 28 oktober ondertekenden de hoogheemraadschappen van Schieland en de Krimpenerwaard, Delfland en Rijnland, gemeenten Rotterdam, Gouda, Waddinxveen, Alphen aan den Rijn, Bodegraven-Reeuwijk, Rijkswaterstaat, Wageningen Environmental Research en provincie Zuid-Holland hiervoor de intentieverklaring ‘Plasticvrije Corridor’. De Plasticvrije Corridor is onderdeel van het programma Groene Cirkels.

Schone, groene en gezonde leefomgeving

“Plastics in het watersysteem en de waterketen is een zorg voor ons allemaal. Daar iets tegen doen, kan alleen samen en begint bij de bron,” zegt hoogheemraad Agnes van Zoelen. “Plastic dat niet terechtkomt in het water hoeft er ook niet uitgehaald te worden.” De samenwerking zet in op een schone, groene en gezonde leefomgeving. Onder andere door het bewustzijn te vergroten over de impact van plastics op het milieu, bedrijven te betrekken en nieuwe partijen te verbinden aan het plasticvrije ideaal. Hierbij wordt nauw samengewerkt met netwerken die al actief zijn op dit gebied, zoals de Community of Practice Plastic, Schone NLDelta en de nieuwe Zuid-Hollandse samenwerking Plastics in het milieu.

Bron: Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard