Eerste visdeurbel ter wereld in Utrecht

Gepubliceerd 8 april 2021

Vissen in Utrecht kunnen vanaf nu makkelijk door de Utrechtse Weerdsluis door een visdeurbel. Via een onderwatercamera bij de sluis kunnen bezoekers live meekijken. Zijn er vissen in beeld? Dan kan de bezoeker op een digitale deurbel drukken. Dit sein gaat naar de sluiswachter die de deuren kan openen. Zo kunnen de vissen verder zwemmen en een plek zoeken om eitjes te leggen en zich voort te planten.

In de grachten en singels van Utrecht zwemmen veel verschillende vissoorten.

Ieder voorjaar zwemmen duizenden vissen van de Vecht naar de Oudegracht. Op hun route moeten ze soms lang wachten bij de Weerdsluis. Hier kunnen ze sneller opgegeten worden door bijvoorbeeld een reiger of aalscholver. De vissen zwemmen vanuit de Vecht via de Oudegracht naar de Kromme Rijn. Daar planten ze zich voort. Sommige vissen leggen tientallen kilometers af.

Onderwaterleven

Door de visdeurbel krijgen we ook meer inzicht in welke soorten vissen en het aantal vissen dat in het water leeft. Die kennis gebruiken we om de kwaliteit van het onderwaterleven te verbeteren. Verder is de visdeurbel een mooie manier om de kennis van bewoners en bezoekers van Utrecht te vergroten. Er gebeurt veel meer in het water dan veel mensen weten. De visdeurbel is een initiatief van de gemeente Utrecht, Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en Waterschap Amstel, Gooi en Vecht.

Ga naar visdeurbel.nl, kijk live mee en druk op de bel als er een vis zwemt

Bron: Waterschap Amstel, Gooi en Vecht