Herstelde stuw Linne weer operationeel

Gepubliceerd 9 november 2020

Stuw Linne is hersteld. Een kleine 9 maanden nadat de stuw tijdens een aanvaring door 2 duwbakken beschadigd raakte (februari 2020), is de megaklus geklaard.

De waterstanden en -afvoeren in de Maas kunnen weer gereguleerd worden met behulp van een volledig functionerende stuw Linne. Geheel volgens planning, voor aanvang van het hoogwaterseizoen.

Sublieme samenwerking

‘De reparatie van stuw Linne was een megaklus waar normaal gesproken alleen al aan voorbereidingstijd een paar jaar mee gemoeid zou zijn. Zo’n herstelkus afronden onder deze tijdsdruk was echt niet gelukt zonder de sublieme samenwerking tussen Rijkswaterstaat en zijn opdrachtnemers Mourik Infra/Dynnic en Paans Van Oord’, vertelt een trotse Helle Peeters, projectmanager bij Rijkswaterstaat.

Beschadigde stuw

Enige haast was geboden nadat de stuw beschadigd werd door 2 duwbakken die tijdens de storm Ciara op 10 februari 2020 op drift waren geraakt. Door de aanvaring was de stuw niet meer operationeel en bleek onder meer dat er 4 jukken vervangen moesten worden. Omdat de stuw gerepareerd moest zijn voor de start van het hoogwaterseizoen op 1 november 2020, werd een omvangrijk herstelplan gemaakt.

Technische uitdagingen

Helle: ‘Dat leidde ook tot tal van technische uitdagingen. Door het ontwerp van de jukken aan te passen bijvoorbeeld, voldoet de bijna 100-jarige stuw na de renovatie weer aan de huidige norm. De brugdelen zijn ook nieuw ontworpen en is er een 65-tons lierconstructie aangebracht. Doordat de jukken onderling verbonden zijn met kabels, kunnen de jukken met één druk op de knop door de lierconstructie gelijktijdig gestreken én gezet worden.’

Kraan volgt in 2021

De volledige renovatie is nog niet helemaal afgerond. ‘Zo gaan we nog verder met de bouw van de kraan die wordt gebruikt om de schuiven te bedienen die aan de jukken zijn bevestigd en het water tegenhouden. Deze kraan zal in de zomer van 2021 worden opgeleverd. Na plaatsing daarvan is de renovatie-opgave voor de stuw in Linne volledig gerealiseerd. Tot die tijd wordt de ‘oude’ kraan gebruikt’, verklaart Helle. ‘Maar het herstelwerk is klaar en de stuw is weer operationeel. Dus laat de hoge waterafvoeren maar komen!’

Meer informatie

Voor meer informatie, zie ook de projectpagina Maas: reparatie stuw Linne.

Bron: Rijkswaterstaat - Herstelde stuw Linne