Om veilig te zwemmen is er straks een snellere kwaliteitscheck

Gepubliceerd 17 augustus 2020

Bij mooi weer snakken we naar een verkoelende duik in het water. Op aangewezen zwemlocaties kan dat ook want daar wordt het water gecontroleerd. Ook vooraf aan grote evenementen op en in het water gebeurt dit. Bijvoorbeeld bij zwemwedstrijden in buitenwater. Nadeel voor organisatoren van evenementen, beheerders en uitbaters aan zwemwateren is dat de huidige methoden te veel tijd kosten om variaties in kwaliteit te detecteren.

Die korte termijn variaties ontstaan bijvoorbeeld door veranderend weer. Zo werd in 2018 de Amsterdamse Cityswim afgelast nadat het eerst heel droog was en er vervolgens bij een flinke regenbui vervuild water de grachten in liep.

E-coli (de poepbacterie), Leptospiren (ziekte van Weil) en giftige stoffen van blauwalg lijken nu met een mobiele toolkit sneller op te sporen in het oppervlaktewater. In samenwerking met de makers van deze apparatuur wordt de komende tijd op een aantal locaties nagegaan of zulke snelle metingen afdoende zijn. Die check doen Deltares en KWR zowel in hun laboratoria als in een aantal oppervlaktewateren.

Rijkswaterstaat meet aan de kust

Omdat er ook in zoutwater wordt gezwommen en er daar ook E-coli verontreiniging voorkomt, word​en de snelle detectie methodes ook ​met zoutwater getest. Rijkswaterstaat heeft opdracht gegeven dit op drie locaties in Noordwijk en Katwijk te doen.

Diverse zoetwaterlocaties voor de tests

De testen op verschillende zoetwaterlocaties worden uitgevoerd binnen een zogeheten TKI project.
TKI projecten worden gedaan in publiek-private consortia om zo gezamenlijk kennis en innovatie stimuleren. Hier gaat het om de mobiele qPCR methodes door Orvion (Orvion UDetect), Biomeme en de SopachemQ16 van Primerdesign. Hiermee zijn snelle meetresultaten te bereiken. Daarnaast wordt een continue monitoring van E-coli gedaan door de zogenoemde BACT-control-sensor die dan wordt vergeleken met de mobiele qPCR methodes. Alle meetmethoden worden in het lab gevalideerd en vergeleken met resultaten van de huidige meetmethode (MPN).

Het onderzoek is gestart op 1 juni 2020. Op 31 december 2022 zijn de resultaten bekend zodat gedurende meerdere zwemseizoenen en omstandigheden gemeten kan worden.

Bron: Deltares