Inventarisatie watersnood-geschenkwoningen in Zuid-Holland en Zeeland

Gepubliceerd 9 april 2020

In Zeeland, Noord-Brabant en Zuid-Holland staan zogenaamde ‘geschenkwoningen’. De provincies Zeeland en Zuid-Holland gaan deze woningen inventariseren.

Een aantal woningen is inmiddels afgebroken, een enkele woning staat in een museum. De vraag is hoeveel woningen er nog over zijn en waard zijn bewaard te blijven als watersnood-erfgoed. Op 17 maart 2020 is een opdracht gegeven aan Stichting Dorp, Stad en Land om deze woningen te inventariseren.

afbeelding-bij-bericht-geschenkwoningen-sliedrecht_1

Geschenkwoningen in Sliedrecht. Foto: Stichting Dorp, Stad en Land

De watersnoodramp van 1 februari 1953 staat in het collectieve geheugen van Nederland gegrift. Dijken braken door, ruim 1800 mensen kwamen om en grote delen van Zuid-West Nederland kwamen onder water te staan. De schade was enorm en de hulp uit de rest van de wereld hartverwarmend. Noorwegen, Zweden, Denemarken, Finland en Oostenrijk schonken Nederland bijvoorbeeld ruim 800 zogenaamde ‘geschenkwoningen’. Houten woningen die voor tijdelijke opvang werden neergezet in de getroffen gebieden. De opdracht moet, als de maatregelen rond de bestrijding van het coronavirus het toelaten, in de zomer van 2020 zijn afgerond.

Bron: provincie Zuid-Holland