Waterschijf van vijf helpt bij bewuster omgaan met water

Gepubliceerd 14 november 2019

Hoe ga ik om met water in de tuin? Wat mag er wel en niet in het toilet? Kan ik water besparen tijdens het wassen? De Waterschijf van vijf staat boordevol tips en weetjes om bewuster om te gaan met water. Bewoners hebben daar zelf voordeel bij, helpen mee aan goed waterbeheer en dragen bij aan een beter milieu.

Wassen, gieten & regen, doorspoelen, koken en drinken

Het zijn de vijf vakken van de Waterschijf van vijf. Een greep uit de tips en weetjes in de vijf vakken: bij een douchebeurt gebruik je maar de helft van het water van een vol bad; de CO2-uitstoot van de productie van kraanwater is 400 keer lager dan die van in plastic of glas verpakt flessenwater; sproei de tuin liever 1 keer per week een langere tijd dan dagelijks kort. Planten kunnen zo beter tegen droogte. Hun wortels groeien dieper in de grond om water te vinden.Ideeën van bewoners van harte welkom

Watergraaf Erik de Ridder: “Het waterschap werkt dagelijks aan schoon, voldoende en veilig water. Dat kunnen wij niet alleen. We doen dat samen met bewoners, boeren en bedrijven. Met onze Waterschijf van vijf geven we bewoners een handige tool om bewuster om te gaan met water. Maar onze Waterschijf van vijf is nog niet af. Ik weet zeker dat veel bewoners ook tips en ideeën hebben om water te besparen of hoe we kunnen omgaan met te veel of te weinig water in de tuin. Ik nodig dan ook iedereen van harte uit om tips, ideeën en goede voorbeelden met ons te delen. Zo kunnen wij de Waterschijf van vijf verder laten groeien.

Campagne en vernieuwde website

Alle informatie over de Waterschijf van vijf is te vinden op www.waterschijfvanvijf.nl. Hier is ook een folder met alle tips en weetjes te downloaden. Bewoners kunnen via het e-mailadres op de website hun eigen ideeën, tips en goede voorbeelden delen. Het waterschap heeft van een aantal tips posters laten maken. Ook deze posters zijn op de website te downloaden. Verder zal er via de sociale media volop aandacht voor de tips en weetjes zijn.

Bedenker Waterschijf van vijf

De Waterschijf van vijf is een idee van adviseur waterkwaliteit Jan van de Graaf van Waterschap De Dommel. Jan: “Het idee werd geboren toen ik tijdens de lunchpauze een folder met de Schijf van vijf over gezond eten zag liggen. Net als deze alom bekende schijf van het Voedingscentrum, hebben we een Schijf van vijf gemaakt. Maar dan volledig gericht op water: de Waterschijf van vijf. Een handige vorm om mensen te laten weten hoe ze dagelijks bewuster om kunnen gaan met water en dat draagt uiteindelijk bij aan een beter milieu.”

Waterschap De Dommel introduceerde de Waterschijf van vijf vorig jaar tijdens zijn jaarlijkse publieksdag. Het waterschap heeft ook een reuzenwaterschijf in de vorm van een rad. Deze wordt gebruikt bij open dagen waar bezoekers mee kunnen doen aan een kleine quiz. De reuzenwaterschijf is ook populair tijdens de excursies op de rioolwaterzuiveringen voor basisscholieren.

Bron: Waterschap de Dommel