Uniek onderwaterlaboratorium in Yerseke geopend

Gepubliceerd 26 september 2019

In het getijdengebied van de Oosterschelde is woensdag 25 september 2019 een uniek onderwaterlaboratorium geopend. Het laboratorium ligt nabij de kade van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) in Yerseke.

Experimentele onderwatertuinen

De 12 onderwaterbassins zijn ingericht als experimentele onderwatertuinen. Hier kunnen wetenschappers en studenten onderzoek doen naar hoe bouwwerkstructuren als dijkbekledingen en bestortingen zich onder de waterlijn gedragen en welke invloed ze hebben op ecologische bodemgemeenschappen.

Veel leren

“Een goed antwoord op deze vraag is en blijft belangrijk, omdat er met de nieuwe normering veel dijken aangepakt gaan worden, geulwanden en vooroevers bestort worden en windmolenparken op zee worden aangelegd”, aldus projectmanager Projectorganisatie Waterveiligheid Bert Kortsmit van RWS. "Met deze onderwater proeftuin kunnen we de komende jaren heel veel leren en studenten onderwijzen in hoe deze aanleg het beste te doen” vult Tjeerd Bouma, onderzoeker bij het NIOZ, lector HZ en hoogleraar aan Universiteit Utrecht aan.

Het onderwaterlaboratorium is aangelegd in nauwe samenwerking tussen het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ), de HZ University of Applied Sciences en Rijkswaterstaat.

Bron: NIOZ