Door de renovatie van sluis Driel zijn alle sluizen in de Nederrijn en Lek nu spic en span

Gepubliceerd 3 september 2019

De sluizen in de Nederrijn en Lek liggen er weer helemaal up-to-date bij. Voor de renovatie van de 3 sluizen Amerongen, Hagestein en Driel werd de scheepvaart beurtelings wekenlang gestremd. In het voorjaar van 2019 is als laatste van de 3, de sluis bij Driel aangepakt.

gerenoveerd-sluis-driel-nederrijn-lek

Rens Berentsen (Siemens) was als hoofdingenieur verantwoordelijk voor de coördinatie. Hij blikt terug en licht de werkzaamheden toe.

Renovatie stuwcomplexen in Nederrijn en Lek

Rijkswaterstaat renoveert vanaf 2016 de 3 stuwcomplexen in Nederrijn en Lek. Een onderdeel van de renovatie zijn de sluizen. Dat betekent dat de sluizen in Driel, Amerongen en Hagestein om de beurt zijn gerenoveerd. Mei 2019 werd Driel, als laatste, opengesteld.

De stremming bij Driel duurde zo’n 11 weken. In die periode is er hard gewerkt om de sluis toekomstbestendig te maken. Er zijn betonreparaties uitgevoerd, de bewegingswerken zijn vervangen en er is geschilderd. Ook zijn voorbereidingen aan de systemen getroffen om later in het jaar over te gaan van lokale naar centrale bediening vanuit Amerongen.

Om deze overgang veilig, gecontroleerd en goed te laten verlopen voor scheepvaart en watermanagement zijn de systemen aangesloten en uitgebreid getest. Voor de periode van de stremming is voorwerk gedaan, zoals het aanleggen van kabeltracés, de bouw van het servicegebouw en de productie van de nieuwe deuraandrijving.

Samenwerking tussen verschillende partijen

'Er lopen tijdens renovatiewerkzaamheden heel wat mensen rond, in en om de sluis, vertelt Berentsen. 'Projectleiders, engineers, monteurs, (chef-)monteurs, werktuigbouwkundigen en uitvoerders van meerdere partijen. Dat vind ik zo mooi aan dit werk: dat je met zo veel verschillende mensen en partijen samenwerkt. Met een gemeenschappelijk doel: een uitstekend werkend product opleveren dat een essentiële schakel is in de Nederlandse waterhuishouding en drinkwatervoorziening. Zeker met droge periodes zijn dat soort thema’s weer actueel. Het maakt me trots dat ik bijdraag aan de verbetering hiervan.'

De ombouw van de sluis bij Driel verliep volgens Berentsen volgens het boekje. 'Doordat we dit traject in de sluizen van Amerongen en Hagestein al hadden gedaan, waren we al meer vertrouwd met de installaties en de software. Daardoor waren er minder onvoorziene situaties en was er zelfs tijd over voor het vervangen van peilschalen en stopstrepen. Dat zijn de palen waar de NAP-waarden op staan. Dat was niet gepland om uit te voeren tijdens de stremming en tijdens de test van de sluisdeuren kan het niet. En nu was daar mooi tijd voor.'

Bron: Rijkswaterstaat