Nieuwe beek werkt: Kuindervaart blauwalgvrij

Gepubliceerd 7 augustus 2019

Een doorn in het oog van mens en dier: de blauwalg in de Kuindervaart in de Noordoostpolder. Bagger en te weinig stroming zorgen daar al jaren voor extreme blauwalg en nog zo’n ongenode watergast, de purperzwavelbacterie. Dat moet anders dacht Waterschap Zuiderzeeland en werkte daarom samen met Staatsbosbeheer aan een oplossing: een nieuwe beek in het Kuinderbos.

Betere doorstroming

De beek werd aan het begin van het zomerseizoen gegraven. Hij moest er voor zorgen dat het water in de Kuindervaart veel sneller stroomt. Want stromend water zorgt ervoor dat de meststoffen die uit de bagger op de bodem komen, niet snel genoeg ‘benut’ kunnen worden voor de groei van blauwalg. De nieuwe beek is honderd meter lang en verbindt een bestaande sloot met de Kuindervaart.

Blauwalg verdwenen

Inmiddels laten meetresultaten van het waterschap zien dat de aanpak werkt. De blauwalg is verdwenen, honden kunnen hierdoor veilig zwemmen bij het kleine zwemstrand én de stromende, heldere beek is een mooie aanvulling op de natuur in het gebied. Het is de eerste keer dat blauwalg in Flevoland wordt voorkomen door het graven van een extra beek. De aanpak is veel goedkoper dan baggeren (een andere maatregel om van de bacterie af te komen).

kuindervaart

De nieuwe aangelegde beek in het Kuinderbos

Bron: Waterschap Zuiderzeeland