Zwemmen in tropisch Nederland? Let op de waterkwaliteit!

Gepubliceerd 25 juli 2019

De komende dagen is het warm. Veel mensen zoeken verkoeling in een zwemplas of riviertje. Het is dan wel belangrijk om eerst te controleren of het water veilig en schoon is. Het kan namelijk besmet zijn met bijvoorbeeld blauwalg.

De waterschappen en de provincies waarschuwen voor blauwalg. Deze bacterie zorgt voor misselijkheid, buikpijn en diarree bij mensen en dieren. De aanhoudende droogte is een belangrijke oorzaak voor het ontstaan van blauwalg. Het water in meren en plassen staat laag. Daardoor warmt het water eerder op. Zo ontstaat een broedplaats voor de bacterie.

Dode vissen en watervogels

De waterschappen melden ook botulisme. Botulisme wordt veroorzaakt door een bacterie die vogels en vissen doodt. In de dode dieren zitten voor mensen gevaarlijke ziekteverwekkers. De waterbeheerders adviseren daarom om nooit te gaan zwemmen in water waarin dode vissen en watervogels drijven.

Niet zwemmen in rivieren

Rijkswaterstaat adviseert om niet te zwemmen in de grote rivieren. Hier staat namelijk een gevaarlijke stroming. En zwemmen bij bruggen, sluizen en havens mag al helemaal niet.

Zwemwaterapp

Met zoveel waarschuwingen zakt de zwemliefhebber misschien de moed in de schoenen. Gelukkig is er de website zwemwater.nl. Daar kun je zien waar je schoon en veilig kunt zwemmen. Nog handiger is de zwemwaterapp, te downloaden voor Android en voor Apple.

Bron: Unie van Waterschappen