Struviet uit rioolwater als meststof voor mais

Gepubliceerd 6 mei 2019

Waterschap Vallei en Veluwe levert de grondstof, struviet, voor precisiebemesting van mais. Op dit moment worden de eerste percelen ingezaaid en tegelijkertijd bemest. Timac Agro, producent, bewerkt struviet tot meststof. Tegelijkertijd wordt de kwaliteit van de struviet behouden. Struviet lost niet op in water waardoor de meststof niet uitspoelt in grond- en oppervlaktewater. Het komt beschikbaar door zuurvorming van het kiemende plantje en zo direct bij de wortel. Daardoor heeft het geen negatief effect op de waterkwaliteit of bodemleven. Een primeur op meerdere fronten.

Terugwinnen van grondstoffen

Waterschap Vallei en Veluwe gelooft in ‘de circulaire economie’, in het gezamenlijk creëren van waardeketens, waarbij afval van de één, grondstof voor een ander is. We winnen steeds meer grondstoffen terug uit ons rioolwater. Waaronder fosfaat in de vorm van Struviet. Fosfaat is één van de belangrijkste nutriënten, maar wereldwijd een eindige grondstof

Physiostart P Plus

Het bedrijf Timac Agro maakt met de teruggewonnen struviet (fosfaat) de meststof Physiostart P Plus. Bijzonder is dat de meststof gebruikt kan worden binnen de derogatiewetgeving die geldt voor veehouders. Voor het waterschap is het niet alleen belangrijk dat de grondstof wordt hergebruikt maar ook de wijze waarop. Door een specifiek proces van verhitten en fijnmalen ontstaat een mestkorrel die niet uitspoelt in water en dat is belangrijk voor de waterkwaliteit waar het waterschap verantwoordelijk voor is. Bovendien wordt door de precisiebemesting, de kans op overbemesting kleiner.

Struviet uit rioolwater

Op de rioolwaterzuivering in Apeldoorn reinigt Waterschap Vallei en Veluwe het rioolwater van Apeldoorn en omstreken. De bestanddelen om struvietkorrels te vormen zijn van nature in rioolwater aanwezig. Struviet bestaat onder andere uit voor de landbouw waardevolle grondstoffen Fosfaat en stikstof.  De struviet wordt uit rioolwater volgens een nieuw proces gecontroleerd gevormd in een tank op de zuiveringsinstallatie van het waterschap. Deze struvietkorrels worden vervolgens geoogst en geleverd aan een afnemer.

Energie en grondstoffenfabriek

Nederland wil in 2050 volledig circulair zijn. Waterschappen spelen daarbij een belangrijke rol. Lees meer over de waterschappen als energie en grondstoffenfabriek: https://www.efgf.nl/.
Bron: Waterschap Vallei en Veluwe