Rijkswaterstaat sluit aan bij hoogwater waarschuwings-App Duitse deelstaten

Gepubliceerd 28 juni 2018

Het samenwerkingsverband op het gebied van water ‚LAWA‘ van de Duitse deelstaten heeft in 2016 de App „Meine Pegel“ gelanceerd. Deze App die beschikbaar is voor Android, IOS en Windows phone heeft als doel, het tijdig waarschuwen voor stijgende waterstanden op de Duitse rivieren. Daarnaast biedt de App een overzicht van actuele waterstanden en afvoeren voor heel Duitsland en sinds afgelopen maand ook voor de Nederlandse Rijntakken en de Maas.

Dat Nederland bij dit initiatief heeft aangesloten is een gevolg van de uitstekende samenwerking binnen de Internationale Commissie ter Bescherming van de Rijn (ICBR). Binnen deze commissie is al decennia lang een expertgroep actief die zich bezig houdt met het voorspellen van en het waarschuwen voor hoogwater. De expertgroep waarin alle Rijnoeverstaten zijn verenigd, werkt intensief samen aan het ontwikkelen van modellen en het uitwisselen van data en kennis.

De wens voor een hoogwater App

Bij Rijkswaterstaat bestond al langer de wens voor de ontwikkeling van een hoogwater App en toen duidelijk werd dat de Duitse App eigenlijk alle door Rijkswaterstaat gewenste functionaliteiten bevatte, werd er in 2017 een project gestart om de Nederlandse gegevens aan het Duitse systeem toe te voegen en een Nederlandse versie van de App te laten maken. Deze App is nu beschikbaar en kan in App stores van Google en Apple gratis worden gedownload onder de naam ‘Mijn waterstanden’.

Real time informatie

Mijn Waterstanden geeft op dit moment real time informatie voor ca 2.000 meetpunten in Duitsland en ca. 50 meetstations in Nederland. Zodra je de App hebt opgestart, kun je deze naar je eigen wensen configureren. Zo kun je bijvoorbeeld favorieten instellen van de meetpunten waarin je geïnteresseerd bent. Daarnaast kun je voor een willekeurig aantal meetstations grenswaarden van waterstanden en afvoeren instellen zodat je bij het over- en onderschrijden hiervan een melding op je smartphone ontvangt.

Waterstandsverwachtingen

Op dit moment worden er voor ca. 300 meetpunten in Duitsland ook waterstandsverwachtingen gepresenteerd. Voor de Nederlandse stations moeten we het nu nog even doen met real time meetgegevens. Het is de bedoeling om ook voor de Nederlandse stations verwachtingen toe te voegen.

Internationale samenwerking

De App ‘Mijn Waterstanden’ is een goed voorbeeld van wat internationale samenwerking binnen een stroomgebied ons kan brengen.

Meer informatie

De app kunt u vinden in de App stores van Google en Apple: