Leerlingen lossen watervraagstukken op

Gepubliceerd 4 juni 2018

Er komen steeds vaker medicijnresten in het oppervlaktewater terecht. Hoe zorgen we ervoor dat ons drinkwater wel van goede kwaliteit blijft? Of: hoe voorkomen we dat schoon regenwater in het riool terechtkomt? Dit zijn slechts twee voorbeelden van opdrachten die leerlingen uit het voortgezet onderwijs kregen in aanloop naar het JeugdWaterCongres dat op 8 juni plaatsvindt in Assen.

Watervraagstukken raken onze maatschappij

Of het nu gaat om schoon drinkwater, watergebruik of waterveiligheid; het raakt onze maatschappij. De afgelopen periode daagden we leerlingen van verschillende scholen in Groningen en Drenthe daarom uit om oplossingen te bedenken voor actuele watervraagstukken. Hun oplossingen presenteren ze aan elkaar en aan een jury tijdens het JeugdWaterCongres in Assen.

World Oceans Day

Op 8 juni is het ook World Oceans Day en het thema van dit jaar is het voorkomen van plastic vervuiling. Een van de mensen die hier zelf actief mee aan de slag is gegaan, is Plastic Soup Surfer Merijn Tinga. Merijn vraagt aandacht voor de miljoenen plastic wegwerpflesjes die in onze bermen, sloten, rivieren en de Noordzee belanden. Tijdens het JeugdWaterCongres zal hij als gastspreker zijn verhaal vertellen om de leerlingen te inspireren.

Eigentijdse blik van jongeren werkt verfrissend

Het JeugdWaterCongres wordt jaarlijks georganiseerd door IVN, in samenwerking met de provincies Drenthe en Groningen en de waterschappen Drents Overijsselse Delta, Hunze en Aa’s en Noorderzijlvest. Door middel van het Jongeren Advies bureau betrekt IVN jongeren bij maatschappelijke en duurzame thema’s. Met echte vraagstukken van bijvoorbeeld provincies en waterschappen gaan leerlingen op onderzoek uit. De eigentijdse blik van jongeren doorbreekt vaak bestaande denkpatronen en zorgt voor verfrissende en creatieve oplossingen.

Bron: Waterschap Drents Overijsselse Delta