Groene gemaalpompen besparen energie voor 9 huishoudens

Gepubliceerd 16 april 2018

Een belangrijk onderdeel van het groot onderhoud aan de sluizen van Hengelo en Delden is het moderniseren van de pompen. Wat houdt dat precies in, wat levert het op en wat is de status van dat project?

gemaalpompen_desktop_generated_tcm21-134595

Gemaalpompen zijn belangrijk bij schutsluizen zoals die in Hengelo en Delden. Als schepen door de sluis varen, komen ze in de kolk terecht. De sluisdeuren gaan dicht en het schip wordt 'geschut'. De pompen zorgen dat het water dat tijdens het schutten uit de kolk stroomt weer wordt teruggepompt. Als dat terugpompen niet gebeurt, zou het kanaal als het ware leeg kunnen lopen. 'De pompen in beide locaties zijn behoorlijk oud', vertelt Willem Jan de Wolf, omgevingsmanager bij Rijkswaterstaat. 'Natuurlijk zijn de pompen op beide locaties in de loop der jaren onderhouden en voorzien van nieuwe onderdelen, maar de pompen van Hengelo en Delden dateren uit de jaren 30. Het zijn dus oudjes. Ze zijn aan vervanging toe. Ook omdat we tegenwoordig veel duurzamere pompen hebben.'

Oude dieselmotoren

De pompen uit Hengelo wordt zelfs nog aangedreven door oude dieselmotoren. 'Dat is natuurlijk veel vervuilender dan een moderne elektromotor. Rijkswaterstaat wil graag zo duurzaam mogelijk opereren en dat wordt ook verwacht van ons. De dieselmotoren vervangen door elektrische motoren levert dan ook een duurzame behoorlijke CO2-winst op. Het 'vergroenen' van dit soort gemaalpompen is dan ook een prioriteit voor Rijkswaterstaat.' De nieuwe pompen liggen al klaar en zijn door technici van Rijkswaterstaat geïnspecteerd.

Energiebesparing van sluizen Hengelo en Delden

'De aandrijving van de Deldense pompen is al elektrisch, maar door deze te vervangen door een efficiënter werkende aandrijving, kunnen we alsnog veel energie besparen.' Alles bij elkaar levert de vervanging van de Hengelose en Deldense pompen een CO2-besparing van 299 ton op. 'Mocht je dat willen compenseren, dan heb je daar 750 bomen voor nodig. Ook scheelt het behoorlijk op het energieverbruik. De besparing die de pompen opleveren staat gelijk aan de elektriciteit die 9 huishoudens jaarlijks verbruiken.' Binnenkort worden de oude pompen uit de gemalen gehaald. 'Maar dit demonteren doen we voorzichtig. Er zijn verschillende organisaties, waaronder een museum die interesse hebben in de oude Hengelose Stork-pompen. De aannemer gaat dus niet zomaar breken.' De installatie van de nieuwe motoren gebeurt eind maart.

Minder lawaai

Uiteindelijk moeten beide nieuwe pompen, straks na uitgebreide tests in gebruik zijn. 'Buurtbewoners zullen er als het goed is niet zoveel van merken. In Hengelo was de dieselmotor wel wat lawaaiiger, maar dat hoorde je alleen binnenin het gemaal. Vooral mensen die regelmatig daar werken, zullen nu een groot verschil met de nieuwe, stille elektromotoren horen. Uiteindelijk verwachten we dat de nieuwe, groene pompen van beide gemalen weer tientallen jaren mee kunnen.'

Bron: Rijkswaterstaat