Wereldvismigratiedag op 21 april 2018 in Enkhuizen

Gepubliceerd 10 april 2018

Zaterdag 21 april 2018 viert Rijkswaterstaat wereldvismigratiedag in Enkhuizen. Iedereen is welkom tussen 11.00 en 17.00 uur bij het entreepaviljoen van het Zuiderzeemuseum (naast de Houtribdijk aan de Sluisweg 1).

Bezoekers kunnen meedoen met de spelletjes en leren daardoor alles over vis en vismigratie in het IJsselmeergebied.

Programma wereldvismigratiedag

De vismigratiedag in Enkhuizen is opgezet als een kijk- en doemarkt met activiteiten voor jong en oud. Bezoekers kunnen het visspel spelen, een dijk beklimmen (springkussen), echte vissen bekijken of het IJsselmeergebied ervaren in virtual reality. Ontmoet Stella Stekelbaars en vraag haar hoe het is om als vis zo'n lange reis te maken en welke obstakels zij tegenkomt. Ook kan het sluisspel worden gespeeld en het mooiste visje worden getekend. Medewerkers van Rijkswaterstaat zijn aanwezig om alles te vertellen over de vismigratie en de versterkingswerkzaamheden aan de Houtribdijk. Tip: maak er een echt dagje uit van door het te combineren met een bezoek aan het Zuiderzeemuseum, inclusief vaartochtje met de museumveerboot over het IJsselmeer.

Wereldvismigratiedag

Dijken, dammen, stuwen en gemalen vormen een barrière voor de vis die in verschillende levensstadia andere gebieden nodig heeft. Tijdens World Fish Migration Day worden er wereldwijd honderden activiteiten georganiseerd om te vieren dat vissen steeds beter hun natuurlijke trekroutes kunnen volgen. Daardoor krijgen we een meer gevarieerde visgemeenschap en een betere ecologische waterkwaliteit. Ook andere dieren zoals de zeearend en de otter profiteren hiervan.

Het Zuiderzeemuseum

Het Zuiderzeemuseum richt zich op de geschiedenis, de actualiteit en de toekomst van het voormalige Zuiderzeegebied. In het buitenmuseum staan authentieke panden uit dorpen uit dit gebied. Hier komen jong en oud in aanraking met de Zuiderzeecultuur. Zo kunnen bezoekers een touw slaan, op bezoek bij Urker inwoners of mee-eten in een huishouden van 1920. In het binnenmuseum maken bezoekers kennis met kunst, cultuur en erfgoed van voor en na de afsluiting van de Zuiderzee. Ook is er een schepenhal vol historische boten.

Meer informatie over vismigratiedag

Bezoekers aan de vismigratiedag die met de auto komen, kunnen gebruikmaken van het parkeerterrein van het Zuiderzeemuseum (adres: Sluisweg 1, Enkhuizen, volg tijdig de borden). Het programma en meer informatie over vismigratie is ook te vinden op de pagina Ruim baan voor vis en de website World Fish Migration Day. Het bezoeken van de vismigratiedag is gratis; aan een bezoek aan het Zuiderzeemuseum zijn kosten verbonden. Ook op de Afsluitdijk wordt een publieksevenement gehouden, waarbij de vismigratierivier centraal staat.