Het voorjaar hangt in de lucht. Het is langer licht en de temperatuur loopt op. Dieren zijn uit hun winterslaap ontwaakt, vogels bouwen nestjes en knoppen van bomen en struiken ontluiken. Maar het wordt ook droger. Wat betekent deze drogere periode voor het werk van Rijkswaterstaat? We vragen het Paul Konings en Laurent Bongers, beiden Adviseur Netwerkmonitoring, van Rijkswaterstaat Zuid-Nederland.
Welke maatregelen en gebruiksveranderingen zijn nodig om de effecten van klimaatverandering op landbouw en natuur op de hooggelegen zandgronden op te vangen? Hoe kunnen we deze maatregelen met elkaar tuitvoeren? Dit onderzoeken kennisinstellingen, regionale overheden en bedrijven in het project KLIMAP: Klimaatadaptatie in de praktijk. U kunt alle ontwikkelingen rond dit project nu volgen op de website www.klimap.nl
Onderzoekers van Wageningen Marine Research adviseren natuurbeleidsmakers en -beheerders niet alleen naar de rijkdom aan soorten te kijken, maar ook naar de kenmerken van soorten. Zo kunnen met een bredere blik onderwater-natuurdoelen worden opgesteld.
Het waterschap Scheldestromen start met een proef om zetstenen voor de steenbekleding van dijken te vervaardigen uit baggerspecie. Begin volgend jaar wordt een proefvak van 100 m² aangelegd. Eind 2022 is duidelijk of de proef geslaagd is.