Let op: de informatie over regelgeving geldt niet meer na inwerkingtreding van de Omgevingswet op 1 januari 2024.
De Helpdesk Water is onderdeel geworden van het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO). De website helpdeskwater.nl gaat op 18 september uit de lucht. Ga naar iplo.nl voor de actuele informatie over het thema water..
Zuid-Limburg is een bijzonder stukje Nederland. Op de steile hellingen overleven planten en diersoorten die nauwelijks nog ergens anders voorkomen. Heel wat minder lieflijk zijn deze steile hellingen en de smalle dalen als het lang en hard regent...
In de afgelopen zes zomers, zaten er maar liefst vijf met veel sterfte onder de kokkels in de Waddenzee. Die sterfte trad steeds enkele weken op nadat er bovengemiddeld hoge watertemperaturen werden geregistreerd.
Azolla en kroos, kleine drijvende waterplanten, helpen het beste bij het zuiveren van afvalwater, blijkt uit onderzoek van Lisanne Hendriks, ecoloog aan de Radboud Universiteit. De planten nemen stikstof en fosfor op uit afvalwater, waardoor het water een stuk schoner wordt.
Met de Staat van Ons Water rapporteert de minister van Infrastructuur en Waterstaat elk jaar in mei aan de Tweede Kamer over de voortgang van het waterbeleid in het afgelopen kalenderjaar.
Kwelders zijn een natuurlijke vorm van kustverdediging en dragen bij aan internationale natuurdoelstellingen. Net als andere kustecosystemen, worden kwelders bedreigd door een versnelde zeespiegelstijging.
De afgelopen winter heeft het in Nederland en omringende landen volop geregend. Veel van dit water is naar onze delta’s gestroomd waar het zoete water zich uiteindelijk met het zoute water van de Noordzee en de Waddenzee mengt. In het IJsselmeergebied liggen kansen om het water langer vast te houden.
Eerder hebben we gevraagd wat u van de nieuwsbrief Helpdesk Water vindt. U bent tevreden met de nieuwsbrief zoals die nu wordt aangeboden. Dit geldt zowel voor de frequentie van verschijning als voor de inhoud. Het gemiddelde cijfer dat is gegeven is een 8,1.
Deltares en Royal HaskoningDHV keken in opdracht van Rijkswaterstaat naar de effecten van baggeren op de natuurwaarden van de Eems-Dollard en naar de impact van de verspreiding van bagger.