Vernieuwing waterzuivering Naardermeer klaar

Het Naardermeer heeft een nieuwe waterzuivering vlakbij de molen De Onrust. De zuivering maakt het water schoon dat van de Vecht naar het meer wordt gepompt. Het water van het oudste natuurgebied van Nederland is een aangename omgeving voor bijzondere planten en dieren.

Hulp bij droogte

Van april tot en met september regent het minder en is het zonniger. Hierdoor verdampt er veel water uit het meer. Als gevolg daarvan daalt waterstand van het Naardermeer en kan het meer droog komen te staan. Vanuit de Vecht laten we daarom extra water naar het meer stromen.

Water schoonmaken

Dat water maken we eerst schoon. Niet dat het water uit de Vecht vies is, maar het bevat te veel voedingsstoffen (fosfaat). Te veel voedingstoffen in het water zorgen dat er veel algen groeien. Een dikke soep van algen maakt het water troebel, waardoor planten en dieren moeilijk kunnen overleven. Daarom halen we het fosfaat uit het water met een speciale waterzuivering. Die noemen we ook wel een defosfateringsinstallatie.

Uniek natuurgebied

Het Naardermeer is het oudste beschermde natuurgebied in Nederland. In het gebied leven veel waterplanten en bijzondere soorten dieren. Bijvoorbeeld kranswieren, de groenknolorchis (orchidee), de zeldzame purperreiger en de ringslang. Zelfs de kieskeurige otter voelt zich er thuis. Daarom is het erg belangrijk dat de waterkwaliteit goed is en er voldoende water in het Naardermeer staat.

Samen de natuur verbeteren

De waterzuivering die het fosfaat uit het water haalde was versleten. Waterschap Amstel, Gooi en Vecht, Provincie Noord-Holland en Natuurmonumenten sloegen de handen ineen voor het vernieuwen van de waterzuivering.

Sander Mager, bestuurder bij waterschap: ‘Het vernieuwen van deze zuivering is van groot belang voor alles wat in, op en om het water van het prachtige Naardermeer leeft. Samen met provincie Noord-Holland en Natuurmonumenten zetten we zo weer een belangrijke stap in het verbeteren van deze natuurparel midden in de Randstad.’

Benieuwd hoe de waterkering het water in het Naardermeer schoon houdt? Bekijk het filmpje op de website van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht.

Bron: Waterschap Amstel, Gooi en Vecht