Eerste Delta Tech Challenge voor studenten

4 juni vond de eerste versie van de Delta Tech Challenge plaats. 30 studenten van de studie Built Environment aan de Hogeschool van Amsterdam kregen de opdracht een systeem te ontwerpen en bouwen om op duurzame wijze water uit de rivier te verwarmen. 25 juni werden de winnaars bekendgemaakt.

Langs de oever van de Amstel sleepten de studenten van alles aan: isolatiemateriaal, zwembadverwarmingsmatjes of zwart bouwplastic om zonnewarmte op te vangen. En vooral: ladingen ducttape. Met behulp van een warmtewisselaar en warmtepomp moesten ze vervolgens een vat met 200 liter water uit de rivier verwarmen. Het ducttape? Dat diende vooral om te voorkomen dat het water aan alle kanten uit de leidingen spoot.

Doel van de challenge

De partijen uit de watersector willen studenten interesseren voor het vakgebied. De Unie van Waterschappen heeft daarom samen met Rijkswaterstaat, Waternet, Gemeente Amsterdam, Koster Innovaties en Procap een lesprogramma ontwikkeld waar studenten van de Hogeschool van Amsterdam aan hebben deelgenomen. Het programma bestond uit gastcolleges rond innovatie en technologie in de watersector. En excursies naar gebouwen met klimaatadaptieve en energie-duurzame oplossingen.

Winnaar

Belangrijk onderdeel van de challenge was het bouwen van een verwarmingssysteem. De studenten hebben in teams hun eigen systeem ontworpen en dat op de uitvoeringsdag gebouwd en getest. Wie de hoogste temperatuur van het water in het vat haalde, tegen het laagste stroomverbruik en de laagste kosten wint. Dat bleek het team dat zwembadverwarmers had gebruikt. Zij lieten de temperatuur met 17,1 ⁰C stijgen.

Meer weten?

De uitslagen staan op de website van de Delta Tech Challenge. Waterschappen en hogescholen die ook een Delta Tech Challenge willen organiseren, kunnen contact opnemen met Theo Heida via heida@procap.nl.

Bron: Unie van Waterschappen